COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2828
Puterea stiri: 6301
Coronavirus stiri: 7250

Expansiunea Universului va fi măsurată de un nou telescop

18 mai. 20:30   Diverse
1094 1

Telescopul DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument), care are drept obiectiv desenarea unei hărţi 3D a cosmosului cu o precizie inegalată, a demarat activitatea de observare din Statele Unite, au anunţat luni responsabilii acestui proiect internaţional ce vizează o mai bună înţelegere a expansiunii Universului, informează AFP.

Instalat în deşertul Arizona, instrumentul spectroscopic DESI îşi va îndrepta timp de cinci ani cei 5.000 de „ochi” din fibră optică înspre cerul nocturn, pentru a detecta şi analiza lumina provenită de la 35 de milioane de galaxii, din diferite epoci ale Universului, notează Agerpres.

Datele colectate vor ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă această forţă misterioasă denumită „energie întunecată”, considerată responsabilă pentru accelerarea expansiunii Universului, a explicat, într-un comunicat, Berkeley Lab, care administrează proiectul.

Ca urmare a expansiunii Universului, galaxiile se îndepărtează unele de celelalte. Cu cît se distanţează mai mult, cu atît lumina pe care o emit se deplasează spre lungimi de undă mai mari ale spectrului vizibil, adică spre roşu, a precizat Comisariatul pentru energie atomică (CEA), implicat în această misiunea astronomică.

Analizînd radiaţiile energetice ale galaxiilor, DESI va putea măsura deplasarea înspre roşu asociată vitezei cu care se îndepărtează şi astfel vor putea obţine informaţii despre distanţa la care se află faţă de Terra.

Cercetătorii vor putea astfel crea o hartă 3D a Universului, conţinînd ”detalii fără precedent, multiplicînd de zece ori numărul spectrelor galaxiilor identificate”, a adăugat CEA, o instituţie publică din Franţa.

DESI are capacitatea de a colecta ”5.000 de spectre ale galaxiilor la fiecare 20 de minute”, potrivit Christophe Yeche, cosmolog în cadrul CEA.

Datorită repartizării detaliate a galaxiilor pe hartă, cercetătorii speră să înţeleagă mai bine natura şi influenţa energiei întunecate. Această componentă nevăzută a cosmosului se comportă asemeni unei forţe repulsive, care ar explica de ce expansiunea Universului s-a accelerat în ultimele miliarde de ani.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽