Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1127

Europa, în fața unor prognoze de o iarnă cu probleme serioase

10 aug. 17:30   Diverse
1600 0

În iarna lui 2022-2023, nord-vestul Europei se va confrunta cu probleme serioase cu combustibilul – stocurile de motorină (păcură și alte tipuri de motorină) în noiembrie vor atinge cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2011. O transmite Bloomberg, citînd date de la compania de consultanță Wood Mackenzie.

Anul acesta, pe măsură ce regiunea se pregătește pentru o criză energetică de amploare, volumele de alimentare cu motorină sînt semnificativ mai mici decît de obicei. Stocurile de motorină extrem de mici din regiune au fost confirmate de analistul șef al piețelor petroliere europene Wood Mackenzie, James Burley. El a mai spus că cererea de combustibil crește în mod tradițional în acest sezon. Dieselul este esențial pentru mașinile, camioanele, navele europene, precum și în sectoarele construcțiilor și industriale.

În ciuda faptului că, în momentul actual al anului, țările europene acumulează stocuri de combustibil înainte de iarnă, analiștii observă deja semne de strîngere a ofertei. Astfel, rafinăria germană de petrol OMV a raportat o cerere mare de motorină și păcură. Austria, Elveția și Ungaria au declarat că încep să-și deschidă rezervele de petrol. Pe lîngă cerere, există o problemă cu aprovizionarea cu combustibil în toată Europa. Din cauza căldurii anormale, nivelul Rinului – principalul rîu de-a lungul căruia navigau navele de marfă – a scăzut brusc, încetinind transportul combustibilului.

De asemenea, agenția mai notează că piața nu stimulează crearea de rezerve de motorină. Acum contractele futures pentru combustibil cu livrare în timpul iernii sînt vîndute cu reducere la contractele din august. Această stare de fapt se numește înapoiere sau deportare, atunci cînd prețurile pentru bunurile reale sînt mai mari decît cotațiile pentru contractele futures, iar prețurile pentru mărfurile cu termene scurte de livrare sînt mai mari decît cotațiile pentru poziții îndepărtate. Situația actuală indică o piață limitată și creează probleme suplimentare pentru pregătirea rezervelor. În același timp, analiștii notează că, din cauza cantităților mari de rafinare a petrolului, a importurilor bune, precum și a temerilor de recesiune, tendința se estompează treptat.

Pe fondul crizei energetice care se apropie, țările europene au crescut achiziția de motorină în Rusia. Țara a livrat regiunii cu 22% mai mult combustibil diesel decît în aceeași perioadă a anului trecut. În ultimii ani, Rusia a reprezentat mai mult de jumătate din motorina europeană, iar dependența regiunii de livrările rusești a crescut.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав