Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Europa a convenit asupra unui plan de economisire a gazelor

5 aug. 19:45   Diverse
1230

Țările Uniunii Europene au convenit asupra unui plan care presupune economii voluntare de gaze în iarna viitoare. Acest lucru se precizează în mesajul Consiliului Europei.

„Pentru a crește securitatea energetică a UE, Consiliul a convenit astăzi asupra unui document care prevede o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă”, se arată în comunicatul de presă.

Cu toate acestea, măsurile prevăd și posibilitatea declarării unei „alerte la nivelul Uniunii”, care implică o reducere obligatorie a consumului. „Scopul reducerii cererii de gaz este de a construi rezerve pentru iarnă, pentru a ne pregăti pentru eventualele probleme cu aprovizionarea din Rusia”, a spus Consiliul Europei, specificînd, de asemenea, că Moscova „folosește gazul ca armă”.

Măsurile acoperă perioada de la 1 august pînă la 31 martie 2023, fiind de așteptat o scădere față de media ultimilor cinci ani, țările putînd alege soluții specifice pentru atingerea obiectivului. Pentru acele state care nu sînt conectate la sistemul comun de gaze al blocului, sînt prevăzute excepții: nu vor putea elibera volume suplimentare în interesul vecinilor.

Excepții sînt prevăzute și pentru acele state care nu sînt sincronizate cu sistemul electric paneuropean (vorbim de țările baltice). Anumite scutiri sînt prevăzute și pentru cei care au îndeplinit deja obiectivul de umplere a instalațiilor de depozitare a gazelor, dacă gazul este important pentru funcționarea industriei.


Acordurile asupra planului au fost coordonate la sfîrșitul lunii iulie. Se știe că au obținut concesii Spania și Portugalia, care au capacitatea de a importa gaze naturale lichefiate, dar sînt limitate în exportul acestora către alte țări din regiune.

Problema economiei de combustibil în Europa s-a actualizat pe fundalul unei reduceri a livrărilor prin Nord Stream: Gazprom a redus volumele de pompare de la jumătatea lunii iunie, invocînd probleme cu echipamentele.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав