Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Europa a convenit asupra unui nou mecanism de achiziție de gaze

24 noi. 2022,, 19:15   Diverse
1761 0

La o reuniune extraordinară din 24 noiembrie, miniștrii energiei din țările Uniunii Europene (UE) au convenit asupra unui nou mecanism de achiziție comună de gaze, relatează sursele RIA Novosti.

„Au convenit asupra conținutului a două rezoluții – privind permisele și solidaritatea”, a spus sursa. Mecanismul presupune că orice stat care se confruntă cu o situație de urgență va putea primi gaze din alte țări în schimbul unei compensații echitabile. Măsura este planificată să fie adoptată oficial în cadrul unei reuniuni din 13 decembrie. Totodată, membrii blocului vor să aprobe plafonarea prețurilor la gaze la hub-ul TTF, care servește acum drept reper pentru piață.

Mecanismul de corecție a pieței de gaze va fi lansat dacă sînt îndeplinite două condiții, a declarat mai devreme comisarul european pentru energie, Kadri Simson. „În primul rînd, prețul gazului depășește un anumit nivel, adică 275 de euro, timp de două săptămîni. Iar a doua este dacă diferența dintre prețul TTF și prețul global al GNL este de 58 de euro sau mai mult în zece zile de tranzacționare”, a spus ea, subliniind că mecanismul va fi lansat automat.

În prezent, membrii blocului nu au ajuns la o decizie cu privire la plafonul de preț, dar vor reveni asupra acestei probleme în decembrie, a declarat mai devreme ministrul de externe ungar, Szijjarto. El a explicat acest lucru prin faptul că țările nu au prevăzut toate consecințele acestei măsuri.

Despre impasul în care au ajuns negocierile a scris anterior Bloomberg. Polonia și statele baltice consideră că 65 de dolari pe baril sînt „prea generoși” pentru Moscova, iar o serie de țări cu industrii maritime dezvoltate, inclusiv Grecia și Malta, nu doresc să coboare sub limita superioară de 70 de dolari.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий