Erupţia vulcanică din Islanda, oficial s-a încheiat

17 aug. 12:45   Diverse
1477 0

Erupţia vulcanică din apropierea capitalei islandeze Reykyavik s-a încheiat în mod oficial după 10 zile de inactivitate, a anunţat miercuri Institutul meteorologic islandez (IMO), potrivit AFP.

''Au trecut 10 zile de cînd a fost măsurată ultima activitate în craterul Litli-Hrútur. Nu a mai fost observată nicio deformare în zonă, iar activitatea seismică s-a diminuat considerabil'', a precizat IMO într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet, notează Noi.md cu referire la agerpres.

''Prin urmare, putem spune că un alt capitol din reapariţia vulcanismului în peninsula Reykjanes s-a încheiat'', a adăugat Institutul.

Mii de curioşi au luat cu asalt locul erupţiei pentru a admira spectacolul hipnotizant al fluxului de lavă care ţîşneşte din sol.

Asemenea precedentelor erupţii din peninsula Reykjanes, erupţia pare să se fi produs sub forma unei falii, nu în vîrful unui crater mai înalt.

Înainte de 2021, nu mai avusese loc nicio erupţie în această zonă de opt secole, însă regiunea a cunoscut în ultimi ani o reactivare a activităţii vulcanice.


Săptămîna trecută, IMO a indicat pe pagina sa de internet că erupţia actuală, cea de-a treia din ultimii doi ani, marchează ''un moment de cotitură în ceea ce priveşte vulcanismul din peninsula Reykjanes''.

Situată pe dorsala medio-atlantică, între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, Islanda este unul dintre vestigiile vulcanice terestre cele mai active şi mai productive, cu peste 33 de vulcani sau sisteme vulcanice considerate active.

În Islanda are loc o erupţie în medie la fiecare cinci ani.

În 2010, vulcanul Eyjafjallajökull, situat în sudul insulei, a provocat cea mai semnificativă perturbare a traficului aerian în timp de pace, un titlu eclipsat ulterior de pandemia de COVID-19.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?