Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Erupția unui vulcan islandez le-a permis geologilor să „privească” la 20 km sub pămînt

30 iun. 2022,, 23:30   Externe
2712 0

Vulcanul Fagradalsfjall din Islanda le-a oferit oamenilor de știință o oportunitate unică de a explora rocile adînci ale Pămîntului. Acestea au ajuns la suprafață după erupție, informează Noi.md.

Geologii din Islanda, Suedia, Germania și Statele Unite au colectat de cîteva zile mostre de lavă din vecinătatea Fagradalsfjall. Erupția a fost atît de bine documentată încît oamenii de știință au putut să o urmărească aproape în timp real.

Experții au efectuat o analiză pentru a determina cantitatea de izotopi de oxigen. Astfel se poate afla cît de adînc în manta și scoarța terestră s-a format o rocă sau alta.

Rezultatele au arătat că probele conțin urme de aproximativ 50% din toate magmele de manta înregistrate în Islanda. Aceasta înseamnă că în timpul erupției, magma a curs din mai multe surse, fiecare avînd propriile sale caracteristici speciale. Dar, în același timp, toate probele conțineau aceeași cantitate de izotopi de oxigen, care nu fuseseră niciodată observate, anterior, în timpul unei erupții active.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că magma acumulată în rezervorul subteran provenea inițial din mantaua Pămîntului, de la o adîncime de peste 20 de kilometri. Instalațiile moderne de foraj nu pot pătrunde în astfel de straturi, așa că erupțiile vulcanice au devenit singura oportunitate pentru geologi de a obține mostre ale mantalei pentru cercetare.


Anterior, oamenii de știință au găsit o modalitate de a prezice o erupție vulcanică iminentă. Un undicator al acesteia poate fi „intonarea” lavei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?