X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure

7 feb. 15:09   Diverse
931 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în zonele afectate de cele două cutremure devastatoare de luni, potrivit Reuters. Starea de urgenţă va fi în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii, scrie digi24.ro.

Erdogan a declarat marți drept zonă de dezastru cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunînd starea de urgență în regiune timp de trei luni.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizînd că această măsură este valabilă timp de trei luni - adică se va încheia cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, programate pe 14 mai.

Ar putea fi, de asemenea, prelungită. Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende unele drepturi și libertăți. Într-un discurs, președintele turc a spus că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, la vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremur. Potrivit acestuia, numărul morților în Turcia a crescut la 3.549.

Peste 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărîmături strigă după ajutor.


Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian. În plus, un alt cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei.

Vă reamintim datele serviciilor de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia:

Consulatul General al Republicii Moldova în Istanbul, Turcia

istanbul.mfa.gov.md/

https://bit.ly/2IQQaxf

+905359830173

Ambasada Republicii Moldova în Turcia

turcia.mfa.gov.md/

facebook.com/MoldovainTurkey/

+905386872101

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?