X 

Erdogan a anunțat că intenționează să elaboreze o nouă constituție pentru Turcia

23 mai. 16:15   Diverse
2242 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că una dintre principalele sarcini ale administrației sale rămîne elaborarea și adoptarea unei noi constituții pentru republică.

El a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune TRT.

"Una dintre sarcinile principale rămîne noua constituție. Vom evalua [funcționarea acesteia] în cadrul alianței noastre de partid, vom efectua munca necesară. Va exista, de asemenea, un dialog între partide, o căutare a consensului. Dacă vor veni cu propuneri, le vom analiza", a spus el.

Erdogan consideră că este necesar ca Turcia "să se elibereze de moștenirea" epocii loviturii de stat. După o lovitură de stat militară în 1980, în 1982 a fost adoptată o nouă constituție, care este în vigoare și în prezent, deși a suferit modificări semnificative.

Liderul turc a declarat că, dacă va cîștiga al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 28 mai, țara "va fi complet transformată" și "viitorul va fi văzut altfel". Mulți opozanți, a spus el, vor deveni "cadavre politice".


Erdogan a supus de două ori amendamentele constituționale unui referendum. Cea mai fundamentală schimbare a fost aprobată printr-un scrutin popular în 2017. Atunci, sistemul parlamentar de guvernare a fost înlocuit cu unul prezidențial, postul de prim-ministru fiind desființat, iar puterile președintelui extinse.

Opoziția îl critică pe Erdoğan pentru această măsură și promite să readucă și să consolideze parlamentarismul în țară prin reducerea semnificativă a puterilor șefului statului

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?