Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Erdogan a amenințat Grecia că va "plăti scump" în cazul unor provocări

4 sep. 13:15   Diverse
1262 0

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Greciei să nu "meargă prea departe" pe fondul escaladării tensiunilor legate de disputele teritoriale dintre cei doi aliați NATO.

Erdogan a vorbit acest lucru în cadrul discursului său în provincia Samsun de pe coasta Mării Negre, scrie adevărul European cu referire la agenția de stat turcă Anadolu.

"Dacă veți continua cursul actual (al provocărilor), atunci veți plăti un preț mare. Vreau să spun Atenei un singur lucru: nu uitați de Izmir!", a spus Erdogan.

Așa el a amintit despre o istorie de acum 100 de ani, cînd trupele grecești au fost alungate de pe ținuturile ocupate din Anatolia, inclusiv din Izmir, de către armata aflată sub comanda lui Mustafa Kemal Ataturk.

"Turcia nu va putea fi oprită de ocuparea insulelor din Marea Egee de către Grecia. Vom lua măsuri la momentul potrivit. Acest lucru se poate întîmpla pe neașteptate și în orice noapte", a avertizat Erdogan.


Guvernul turc este nemulțumit de acumularea de forțe militare grecești pe insulele din largul coastei sale, de sprijinul militar occidental pentru Grecia și de prezența militară americană în creștere în orașele de frontieră grecești.

Deși Grecia și Turcia sînt membre NATO, între ele de zeci de ani au loc dispute pe o serie de probleme, în special revendicările teritoriale din Marea Egee și spațiul aerian de acolo.

În ultimele săptămîni, Ankara a acuzat Atena de o serie de incidente legate de acțiunile aviației sale în regiunea mediteraneană. Acest lucru i-a oferit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan posibilitatea de a numi acțiunile Greciei ca fiind "dușmănoase”.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав