X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

După 12 ani Grecia a ieșit de sub supravegherea economică extinsă a Comisiei Europene

20 aug. 16:00   Diverse
1255 0

Grecia a ieșit din procedura de supraveghere extinsă impusă de Comisia Europeană după 12 ani, a anunțat, sîmbătă, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, declarînd „o zi istorică pentru Grecia și pentru greci”.

„Un ciclu de 12 ani care a provocat durere cetăţenilor, a făcut economia să stagneze şi a divizat societatea se încheie. Un nou orizont clar de creştere, unitate şi prosperitate se deschide pentru toţi”, a spus șeful guvernului elen, conform AFP, citat de Agerpres.

Începînd din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce, începînd din 2010 şi pînă în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de aproape 290 de miliarde de euro.

Pensiile şi salariile au fost tăiate, impozitele au crescut, angajările în sectorul public au fost îngheţate, bugetele administraţiilor, spitalelor şi a tuturor instituţiilor publice au fost amputate, aminteşte AFP. „Grecia de astăzi este o Grecie diferită.

Avem o creştere economică puternică şi o scădere a şomajului de 3% de anul trecut şi de 5% din 2019”, a susţinut premierul elen. Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică de 4% în acest an, în condiţiile în care, în medie, în zona euro creşterea va fi de 2,6%.


Însă şomajul continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro, salariul minim este unul dintre cele mai scăzute, iar datoria de 180% din PIB rămîne o corvoadă pentru economia ţării.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав