Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Doi savanți lucrează la un „lift” care să circule între Pămînt și Lună

18 sep. 2019,, 22:30   Externe
3106 0

Un cablu care să lege Pămîntul de Lună și să permită călătoria într-un lift este ideea a doi oameni de știință de la două universități prestigioase americane. Cablul ar putea fi fabricat dintr-un polimer special, de grosimea unei mine de creion.

Potrivit unui studiu realizat de doi astronomi de la Universitățile Cambridge și Columbia, un lift între Pământ și Lună ar putea, cel puțin teoretic, să fie construit, arată Business Insider.

Materialul care să suporte o asemenea uriașă presiune există deja și acesta este Zylon, un polimer al carbonului, iar cablul nu ar trebui să fie mai gros decât o mină de creion, susțin oamenii de știință. Oricum, costurile realizării unui astfel de proiect sunt uriașe, de ordinul miliardelor de dolari.

Ideea, care nu este nouă, și pare ieșită din filmele SF, este cercetată de câțiva ani de oamenii de știință, care par să fi ajuns la un rezultat concret.

Cablul ar trebui să fie ancorat de un turn, și nu direct de suprafața solului, iar savanții au calculat că structura ar trebui să fie la o distanță de 362.000 de kilometri de lună, pentru a evita atingerea sateliților.


O călătorie spre Lună presupune o lansare cu un vehicul pe orbită, pînă la capătul turnului, iar apoi parcurgerea cablului cu liftul, cu ajutorul propulsiei prin energia solară. Parcurgerea distanței dintre Pământ și lună ar trebui să fie ușurată în spațiu de faptul că nu există gravitație.

Surprinzător, cei doi savanți susțin că o asemenea construcție ar putea fi relizată în prezent, cu tehnologiile disponibile. Potrivit studiului, dacă un asemenea proiect s-ar realiza, s-ar face o economie substanțială din combustibilul necesar unei navete pentru ajunge pe lună, la o treime din necesarul actual, arată sursa citată.

Potrivit directorului executiv al grupului de lucru de explorare lunară al Agenției Spațiale Europene, (ESA), Bernard Foing, problema este „foarte complexă” iar ca un asemenea plan să fie dus la bun sfârșit, „un plan tehnic este prematur, chiar dacă este o idee revoluționară”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?