X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Dispar banii cash - ce se întâmplă cu bancnotele

15 mai. 2023,, 20:00   Externe
7203 0

Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Portofelele digitale sînt pe val. Australienii se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor cîștigă teren cînd vine vorba de efectuarea plăților la casă.

Un raport al companiei de tehnologie financiară FIS a constatat că numerarul reprezenta doar 6% din cota de piață a punctelor de vînzare (POS) din Australia, în 2022.

Aceasta este cea mai scăzută rată de utilizare a numerarului din regiunea Asia-Pacific, a doua după Norvegia (4%) dintre cele 40 de piețe internaționale.

Australienii folosesc totuși cardurile de debit și cardurile de credit la cititorul de carduri, dar portofelele digitale vin puternic din urmă. FIS anticipează o dublare a cotei de piață a acestora din urmă între anii 2021 și 2026.

Nu toate țările sînt de acord cu digitalizarea plăților. Raportul FIS a constatat că, în timp ce țări ca Australia, Noua Zeelandă, China și Norvegia înregistrează utilizarea numerarului la POS-uri sub 10%, în Thailanda, Japonia, Spania și Germania oamenii au încă o înclinație puternică spre plata cu numerar.


Steve Worthington, profesor adjunct al Universității de Tehnologie Swinburne, susține că este, oarecum, surprinzător că țările avansate din punct de vedere tehnologic sînt în urmă cînd vine vorba de evoluția plății digitale, transmite capital.ro.

Deși australienii sînt mai puțin tentați să folosească numerar, cînd merg la cumpărături. asta nu înseamnă că forma mai tradițională de monedă a fost abandonată definitiv.

Anul 2022 a marcat cea mai scăzută valoare a randamentului bancnotelor din ultimii 5 ani, în timp ce valoarea bancnotelor în circulație a crescut cu 7,2%, pînă la 102,3 miliarde de dolari, pînă la 30 iunie.

Australienii par să strîngă bancnote cu valori mai mari, deoarece valoarea bancnotelor de 50 de dolari și de 100 de dolari a crescut cu 7,4%.

Profesorul Worthington afirmă că numerarul este, în continuare, atractiv pentru oameni, inclusiv pentru persoanele în vîrstă care nu sînt experte în tehnologie și pentru populațiile rurale, care au acces instabil la internet.

În ciuda provocărilor legate de obținerea și utilizarea banilor fizici, profesorul Worthington nu crede că Australia va deveni o societate fără numerar. ”Viitorul va fi cu mai puțin numerar, în niciun caz fără numerar”, susține el.

0
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?