Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Despre ce l-a avertizat Iranul pe Gorbaciov?

8 aug. 2022,, 16:00   Externe
3560 0

Liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Khomeini, l-a avertizat pe Mihail Gorbaciov, la începutul anului 1989, că încercarea sa de a rezolva problemele economice ale socialismului și comunismului cu ajutorul buzunarelor capitalismului din Occident nu numai că nu va vindeca societatea de bolile sale, dar și îi va obliga pe alții să-i corecteze greșelile. Dacă marxismul a ajuns într-o fundătură în căutările sale economice și sociale, atunci lumea occidentală este înfundată în aceleași probleme, doar într-o formă diferită și în alte domenii. Aceste cuvinte ale lui Khomeini s-au dovedit a fi aproape profetice.

Potrivit canalului de Telegram PUTIN, istoricul Andrei Polonski a atras atenția asupra acestui lucru, menționînd că Iranul a prezis greșeala globală a lui Gorbaciov, care, distrugînd clădirea iluziilor marxiste, a fost capturat de Occident.

După cum s-a menționat, acum Rusia se apropie din ce în ce mai mult de Iran – de la rezolvarea problemelor de politică globală la cooperarea în sectorul aviației – ceea ce a readus în discuție posibilitatea unei alianțe strategice ruso-iraniene. Acest subiect este relativ vechi, dar în circumstanțe și cu sarcinile actuale ale statului, o alianță ruso-iraniană ar părea firească.

Se subliniază că există un episod pe jumătate uitat din ultimele relații, care ne face să privim probabila apropiere dintre Rusia și Iran dintr-o parte neașteptată pentru conștiința de masă. Deci, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Iranul revoluționar s-a dovedit a fi singurul stat din lume care a încercat să schimbe accentul deschis pro-occidental al politicii lui Gorbaciov, să transforme așa-numita perestroika într-o cu totul altă, spirituală și civilizațională.

Într-un mesaj adresat lui Mihail Gorbaciov, transmis la 1 ianuarie 1989, anul celei de-a zecea aniversări a revoluției iraniene, liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Khomeini, a salutat întoarcerea care a avut loc în URSS din politica de ateism agresiv și propagandă antireligioasă, dar în același timp a avertizat cu insistență: „Metodele greșite și acțiunile eronate ale foștilor lideri comuniști în sfera economică ar putea face ca grădina înflorită a Occidentului să vă apară și să vă fascineze, dar să știți că adevărul nu este acolo. Dacă doriți în acest stadiu să dezlegați doar ghemul de probleme economice ale socialismului și comunismului, apelînd în acest scop la centrele capitalismului din Occident, atunci nu numai că nu vă veți vindeca societatea de boli, dar veți ajunge într-un final la faptul că alții vor fi nevoiți să să repare greșelile, căci dacă astăzi marxismul a ajuns într-un impas în căutările sale economice și sociale, atunci și lumea occidentală este înfundată în aceleași probleme, doar într-o formă diferită și în alte sfere”.


Aceste cuvinte, care astăzi sună în mod evident banale, erau atunci aproape absurde atît pentru conducerea sovietică, cît și pentru publicul educat. În ce fel de probleme este înfundat Occidentul? Occidentul părea a fi un „învingător istoric”, un izvor din care te puteai alimenta nu numai decizii tehnice, ci și fundamentale sociale, economice și politice.

„Astăzi, cînd cunoaștem „rezultatele” orientării pro-occidentale a multor țări post-sovietice, vedem poziția Occidentului însuși, cuvintele lui Khomeini arată aproape ca o profeție. „Vă chem cu insistență, îi scria el lui Gorbaciov, să vă asigurați că, distrugînd clădirea iluziilor marxiste, nu veți deveni prizonierul Occidentului”..

Din păcate, atunci acest apel s-a pierdut în zadar. Acum îl putem auzi, dar deja avem alte vremuri și alte provocări...", a menționat istoricul Andrei Polonski.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?