COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 383 429   INFECTAȚI 255 830(+33)   TRATAȚI 248 671     DECESE 6154(+0)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1186
Preşedintele stiri: 2759

De ce unii bebeluși nu au păr și alții au

8 mai. 22:01   Diverse
1485 0

Sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, de ce, la naștere, unii bebeluși nu au păr deloc și alții au o podoabă capilară foarte bogată. Ei bine, fiecare nou-născut este diferit, iar factorii ereditari au un cuvînt important de spus în acest sens. Iată care este explicația la întrebarea ta.

De ce unii bebeluși nu au păr și alții au

Există o veche poveste care spune că o femeie care suferă de arsuri la stomac în timpul sarcinii va avea un copil cu mult păr pe cap. În 2006, cercetătorii au analizat acest lucru și au descoperit că din 28 de femei care aveau arsuri la stomac, 23 dintre ele aveau copii cu mult păr. Însă, sînt multe schimbări care apar în sarcină, care depin de diverși factori, cum ar fi: mediul, genetica sau hormonii. Indiferent dacă este adevărat sau este doar un mit, bebelușii sînt toți la fel de adorabili.

Culoarea, grosimea și textura părului unui nou-născut sînt determinate de factori ereditari, în special de genele și etnia părinților. Parintii care au părul deschis la culoare vor avea cel mai probabil un copil cu părul blond. Dacă unul dintre aceștia are părul subțire și cret, iar celălalt părinte are părul gros și drept, bebelușul poate moșteni oricare dintre aceste caracteristici. De asemenea, nu este neobișnuit ca un nou-născut să aiba părul brunet, în timp ce ambii părinti au părul deschis la culoare sau să se nască cu părul blond, în ciuda faptului că părinții au părul brunet.

Acest lucru se datorează faptului că părul unui bebeluș poate să difere cu mult față de parul pe care îl va avea cînd va mai crește. Unii se pot naște cu foarte mult păr care, după cîteva luni, le va cădea, în timp ce altora, care s-au născut fără păr, le-ar putea crește părul gros după ceva timp. Însă, în momentul în care se nasc, ei au toți foliculii de păr pe care îi vor avea toată viața lor.


Hormonii materni ar putea avea un rol important

Nivelul de hormoni este foarte ridicat în interiorul uterului, deci pot contribui la accelerarea creșterii părului bebelușului. Cu toate acestea, după naștere, nivelul hormonilor scade semnificativ, iar acest lucru duce la încetinirea creșterea părului unui nou-născut.

Deoarece bebelușii se nasc cu mai mult sau mai puțin păr, unii părinți ar putea fi îngrijorați de faptul că mama nu a avut suficienți nutrienți în timpul sarcinii sau că bebelușul nu a primit suficient calciu. Acest lucru nu este adevărat, ba mai mult, este normal ca bebelușilor să le cadă părul pînă la vîrsta de un an. Acest lucru se întîmplă și ca urmare a frecării scalpului de saltea. Creșterea părului ar putea fi afectată doar dacă bebelușul nu are suficient fier sau suferă de boli, dar, de obicei, vor exista alte semne care nu au legătură și cu părul.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?