X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

De ce Turcia a anulat vizita ministrului Apărării al Suediei

21 ian. 11:30   Diverse
1481 0

Turcia a anulat sîmbătă vizita planificată a ministrului suedez al Apărării ca răspuns la faptul că țara scandinavă a permis organizarea de proteste anti-turce.

Despre acest lucru a anunțat "Adevărul European" cu referire la Associated Press.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că vizita omologului său suedez, Paul Jonsson, programată pentru 27 ianuarie nu va avea loc. El a spus că vizita nu mai are "nicio însemnătate sau sens", deoarece Suedia continuă să permită proteste "dezgustătoare" împotriva Turciei.
Suedia se pregătește pentru mai multe demonstrații în acest weekend. Un activist de extremă dreapta din Danemarca a primit permisiunea poliției de a organiza un protest în fața Ambasadei Turciei din Stockholm, unde intenționează să ardă Coranul. Între timp, atît grupurile pro-turce, cît și cele pro-kurde intenționează să organizeze demonstrații în capitala Suediei.

Vineri, Turcia l-a convocat pe ambasadorul Suediei pentru a condamna protestele, spunînd că protestele grupurilor pro-kurde afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan ar fi o încălcare a memorandumului comun semnat între Turcia, Suedia și Finlanda, care a împiedicat veto turc asupra aderării țărilor scandinave la NATO în iunie.

Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană consideră PKK un grup terorist, iar în memorandum Suedia și Finlanda au declarat că "confirmă" această definiție.

Suedia a asigurat Turcia că nu va permite nici un grup terorist pe teritoriul suedez. Dar grupurile pro-kurde și anti-NATO au complicat situația guvernului suedez prin organizarea de demonstrații anti-turce ceea ce a înfuriat guvernul turc.
Finlanda și Suedia, pe fondul evenimentelor din Ucraina, au depus la Secretarul General al NATO cereri de aderare la alianță. Ankara a blocat începerea examinării acestor cereri, dar pe 29 iunie 2022, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un memorandum trilateral în domeniul securității, iar Turcia și-a retras obiecțiile față de aderarea acestor țări la NATO.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий