Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

De ce timpul trece mai repede cînd îmbătrînești

13 ian. 2019,, 02:00   Externe
4914 1

Trecerea cronologică a orelor, a zilelor și a anilor este un fenomen constant și măsurabil.

Cu toate acestea, percepția ta asupra timpului se schimbă în mod constant de-a lungul vieții, în funcție de activitățile în care ești angajat, în funcție de vîrstă și chiar în funcție de cîte ore dormi pe noapte.

Profesorul universitar Adrian Bejan crede că există o relație invers proporțională între procesarea stimulilor și percepția trecerii timpului. Așa că, atunci cînd ești tiner și experimentezi foarte mulți stimuli, totul ți se pare nou, și timpul pare că trece mai încet. Pe măsură ce îmbătrînești, producția de imagini mentale încetinește, iar asta îți dă percepția că timpul trece mai repede.

Oboseala influențează și ea aceste mișcări sacadice și astfel se creează suprapuneri și pauze în aceste mișcări oculare, care duc la semnale încrucișate. Un creier obosit nu poate transfera eficient informațiile atunci cînd încearcă în același timp să și înțeleagă informațiile vizuale.

Asta poate explica performanța scăzută a sportivilor atunci cînd sînt obosiți. Puterea de procesare este încetinită și sincornizarea nu mai este bună. Ei nu pot vedea sau nu pot răspunde rapid unor situații noi.


Un alt factor care contribuie la percepția timpului este modul în care creierul se dezvoltă. Pe măsură ce creierul și corpul cresc și devin mai complecși și apar mai multe conexiuni neuronale, căile pe care informația călătorește sînt din ce în ce mai complicate. Ele se ramifică ca un copac și aceste schimbări ne influențează percepția asupra timpului.

Într-un final, degradarea creierului are un efect asupra acestei percepții. Studiile arată că mișcările oculare sacadice la vîrstnici au perioade de latență mai mari.

Timpul în care creierul procesează informația vizuală devine mai lung, ceea ce face mai dificil pentru oamenii în vîrstă să rezolve probleme complexe. Ei „văd” mai încet, dar timpul pare că trece mai repede, este de părere Bejan.

Adrian Bejan a devenit interesat de acest subiect în urmă cu jumătate de secol cînd juca baschet. El a observat că timpul încetinea atunci cînd era odihnit și că astfel putea să joace mai bine. De asemenea, el putea prezice performanța echipei sale într-un Joc bazîndu-se doar pe ora la care era programat meciul.

„Meciurile de dimineață, de la 11 AM, nu erau bune. Meciurile de după amiază și seara erau mult mai bune. La 11 încă nu ne trezisem și nu mai zic de ceea ce făcea fiecare cu o noapte înainte. Știam că meciurile din deplasare după călătorii lungi vor fi proaste și că cele de acasă vor fi bune”, explică el.

Percepția ta asupra timpului poate se schimbă de-a lungul anilor, dar Bejan spune că putem schimba acestă percepție dacă dormim bine și dacă trăim sănătos. Astfel ai putea, într-un fel, să încetinești acel timp al minții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?