X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

De ce ţi se face pielea de găină cînd îţi este frig

11 noi. 2018,, 02:01   Externe
5627 0

Aşa-numita „piele de găină” în limbaj popular nu este nimic altceva decît un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajută.

Acest fenomen atavic apare sub forma încreţirii şi ridicării pielii din jurul fiecărui fir de păr, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicături sînt provocate de contracţia muşchilor miniaturali care sînt ataşaţi fiecărui fir de păr.

Contracţiile provoacă de asemenea ridicarea firelor de păr atunci cînd organismul simte senzaţie de frig sau pe cea de teamă. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană, atunci cînd acestea îşi zbîrlesc blana, iar stratul de aer apărut între peri şi piele serveşte ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cît mai gros şi mai des este stratul de blană, cu atît mai multă căldură este reţinută.

Părul mamiferelor cu blană se mai ridică şi în momentul în care acestea sînt atacate, pentru că astfel animalul respectiv pare mai mare şi mai periculos pentru potenţialul agresor.

În timpul formării „pielei de găină” organismul este încălzit suplimentar de tensiunea musculară provocată de piloerecţie.


Oamenii experimentează senzaţia de „piele de găină” nu doar cînd resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională, cum ar fi atunci cînd participă la propria nuntă, stau pe un podium şi ascultă imnul naţional, ascultă un cîntec care le trezeşte amintiri care i-au marcat profund sau vizionează filme din categoria horror.

Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci cînd organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă şi cele încărcate emoţional, ci este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul pilomotor este omniprezent şi în cazul consumatorilor de droguri de înalt risc precum heroina şi se manifestă atunci cînd aceste persoane nu-şi procură în timp dozele.

La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebraţe, dar poate apare şi în regiunea pieptului, gîtului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta şi în regiunea feţei sau pe cap.


1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?