X 

De ce SUA va debloca active iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari

12 sep. 13:05   Diverse
2054 0

Secretarul de stat american Anthony Blinken a emis un ordin prin care autorizează transferul unor active iraniene înghețate în valoare de 6 miliarde de dolari din Coreea de Sud în Qatar, ca parte a unui acord de schimb de prizonieri între SUA și Iran.

Despre acest lucru au relatat marți, 12 septembrie, AP și Reuters, citînd o notificare primită de Congresul SUA.

Prevederile generale ale acordului dintre Washington și Teheran, conform căruia cinci cetățeni americani deținuți de Iran ar urma să poată părăsi țara în schimbul transferului de fonduri și al eliberării a cinci iranieni deținuți în Statele Unite, au fost făcute publice la 10 august, amintește Reuters. Înștiințarea trimisă Congresului marchează prima dată cînd autoritățile americane au confirmat în mod oficial că îi eliberează pe cei cinci iranieni ca parte a acordului de eliberare a cetățenilor lor din detenție în Iran.

După cum se subliniază în document, fondurile transferate vor fi puse la dispoziția Iranului exclusiv pentru cheltuieli în scopuri umanitare. Potrivit a opt surse Reuters familiare cu discuțiile, transferul de 6 miliarde de dolari și schimbul de prizonieri ar putea avea loc chiar săptămîna viitoare.

În august, Iranul a transferat patru cetățeni americani dintr-o închisoare din Teheran în arest la domiciliu. Blinken a numit acest lucru începutul unui proces care va duce la întoarcerea lor acasă. Printre cei pe care SUA intenționează să îi aducă înapoi din Iran se numără oamenii de afaceri Siamak Namazi și Emad Sharkey, precum și ecologistul Morad Tahbaz, scrie Reuters. Identitatea altor două persoane nu a fost dezvăluită. Cine va fi predat SUA din partea sa, agențiile nu au putut clarifica.

1
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?