Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce rezultatele alegerilor pentru parlamentul francez sînt o dezamăgire pentru Macron

20 iun. 2022,, 18:00   Externe
2871 0

La alegerile parlamentare din Franța, partidul președintelui în exercițiu Macron a cîștigat, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament și astfel, pentru prima dată din 1988, șeful statului francez va lucra fără o majoritate clară în parlament.

În special, în urma rezultatelor alegerilor, blocul de guvernămînt al lui Macron „Împreună!” a primit 38,57% din votul popular, situîndu-se pe primul loc. Coaliția prezidențială are 245 de mandate. Pentru majoritatea absolută în Adunarea Națională, partidului îi lipseau 44 de mandate.

Locul doi a fost ocupat blocul de stînga „Uniunea Ecologică și Socială a Poporului Nou”, condus de Jean-Luc Melachon. Principalul rival al lui Macron a primit 31,6% din voturi și 131 de locuri în camera inferioară a parlamentului francez.

Locul trei ca număr de mandate de deputați a fost ocupat de „Asociația Națională” a lui Marine Le Pen. Pentru prima dată în istorie, populiștii de dreapta au primit 89 de mandate de deputat, ceea ce le permite să-și formeze propria coaliție.

În plus, parlamentul va avea 22 de deputați din diverse forțe de stînga, zece din diverse forțe de dreapta și zece deputați regionali.


Presa franceză notează că aceste rezultate cu greu pot fi considerate de succes pentru președinte. Alegerile parlamentare din Franța au loc imediat după cele prezidențiale și sînt un fel de confirmare a sprijinului alegătorilor pentru șeful statului lor.

În plus, coaliția prezidențială și-a pierdut majoritatea absolută în parlament pentru prima dată din 1988.

În parlamentul francez anterior, Macron a controlat peste 300 de voturi. Rezultatul alegerilor actuale s-a dovedit a fi mai rău pentru Macron decît au prezis sociologii.

Din moment ce guvernul din Franța este numit de parlament, Macron are două opțiuni. Prima prevede un guvern minoritar instabil, iar a doua formarea unei coaliții cu gauliștii de dreapta.

Experții subliniază că pretenția lui Macron de a fi liderul Europei este acum grav subminată și îi va fi foarte greu pentru Macron să-și adopte legile economice în parlament și guvern.

Premierul francez Elisabeth Bornе a calificat rezultatele alegerilor în care coaliția lui Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională ca fiind fără precedent. „Această situație reprezintă un risc pentru țara noastră din cauza provocărilor cu care trebuie să ne confruntăm atît la nivel național, cît și internațional”, a spus ea.

Totuși, după cum a subliniat premierul, este necesar să se respecte rezultatele votului și să „tragem concluzii”.

Elisabeth Born a cerut forțelor politice să se unească și să lucreze pentru „garantarea stabilității în Franța și realizarea reformelor necesare”. În discursul ei, publicat pe Twitter de guvernul țării, Borne a spus că de luni, 20 iunie, vor începe lucrările „la crearea unei majorități active”.

Potrivit experților, dacă părțile nu se pun de acord cu nimic, se va instala paralizia. Guvernul minoritar va avea doar o putere administrativă limitată și poate nici măcar să nu poată adopta un proiect de lege bugetar la sfîrșitul anului.

În calitate de șef al statului, Macron are dreptul de a convoca alegeri parlamentare anticipate în orice moment, dar nimeni nu poate garanta că își va putea recîștiga majoritatea pierdută. Dacă Macron va pierde din nou, nu va putea convoca noi alegeri decît peste un an. Cererile de reformă instituțională și poate chiar demisia lui Macron vor deveni cu siguranță mai puternice.

După cum notează corespondentul BBC la Paris, Hugh Scofield, în noaptea victoriei lui Macron la alegerile prezidențiale din aprilie, mulți au observat atmosfera ciudată și deprimată din jurul lui. Fără zîmbete, fără discursuri triumfale – de parcă ar fi știut deja că o dispoziție de sărbătoare nu ar fi binevenită.

Cunoscutul instinct politic al președintelui francez nu l-a mințit nici de această dată.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?