COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce nu e bine să te culci tîrziu în fiecare seară

De ce nu e bine să te culci tîrziu în fiecare seară

Dacă bunicii noștri aveau un program bine stabilit și se culcau foarte devreme pentru a se trezi cu forțe proaspete la primele ore ale dimineții, lumea modernă a schimbat obiceiurile legate de odihnă.

Oamenii adorm din ce în ce mai tîrziu, iar acest lucru le poate afecta puternic starea de sănătate.

Programul tot mai încărcat îi obligă pe foarte mulți oameni să ignore orele de somn și să adoarmă tot mai tîrziu, chiar dacă dimineața sînt nevoiți să se trezească devreme. Acest lucru înseamnă automat mai puțin timp pentru odihnă, iar toate aceste schimbări se simt la nivelul organismului.

Ce riști atunci cînd te culci tîrziu în fiecare seară?

Obiceiul de a adormi cît mai tîrziu a devenit unul comun foarte multor persoane, acesta fiind numite de cercetători ”păsări de noapte”. Studiile au arătat că cei care se culcă tîrziu, nu doar că întîmpină dificultăți cînd vine vorba despre trezitul de dimineață, ci prezintă și un risc de mortalitate mult mai ridicat.


Cercetările au fost efectuate pe un eșantion de aproximativ jumătate de milion de locuitori ai Marii Britanii, iar rezultatele sînt îngrijorătoare. Mai exact, cei care se culcă foarte tîrziu au cu 10% mai multe șanse să își piardă viața, comparativ cu cei care adorm la o oră rezonabilă, potrivit agerpres.ro.

În cazul persoanelor care adorm tîrziu și se odihnesc foarte puțin, decesul apare în urma afecțiunilor cardio-vasculare, diabetului, problemelor neurologice, psihologice, gastro-intestinale sau respiratorii. În plus, specialiștii sînt de părere că cei care nu se odihnesc suficient au mai multe șanse să dezvolte diferite dependențe, printre care se numără și fumatul, consumul de alcool sau băuturi bogate în cafeină.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load