X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce este bine să citim cu voce tare mai des

19 apr. 2022,, 00:05   Externe
6651 0

Vă aduceți aminte de vremurile în care profesorul căuta un voluntar pentru a citi o anumită pagină a unui roman interminabil, în vreme ce restul clasei se plictisea și aștepta sunetul clopoțelului?

Poate că singura plăcere era să fiți în locul celui care citea, fiindcă așa vi se părea că timpul se scurgea mai repede și că vi se dădea importanță. Erați printre protagoniștii clasei. Acum, potrivit experților, veți afla că cititul cu voce tare are beneficii multiple, nebănuite.

1. Îmbunătățeste memoria

Colin MacLeod, psiholog la Universitatea din Waterloo din Canada, a efectuat cercetări ample privind impactul cititului cu voce tare asupra memoriei. El și colaboratorii săi au arătat că oamenii își amintesc mai bine cuvintele și textele dacă le citesc cu voce tare decît dacă le citesc în gînd.

Efectul cititului cu voce tare asupra memoriei este deosebit de semnificativ la copii, dar funcționează la fel de bine și la persoanele în vîrstă. Prin urmare, beneficiile acestei metode sînt pentru toate grupele de vîrstă.


Fenomenul a fost denumit de MacLeod “efectul de producție”, reprodus apoi de alte studii ce se întind pe un deceniu. Astfel, printr-un studiu realizat în Australia, unui grup de tineri cu vîrste cuprinse între șapte și zece ani i s-a prezentat o listă de cuvinte. Unora li s-a cerut să le citească în gînd, altora cu voce tare. 87% dintre cuvintele pe care le-au citit cu voce tare au fost scrise apoi din memorie, comparativ cu doar 70% dintre cuvintele citite în gînd.

Un alt studiu relevă că adulților cu vîrsta cuprinsă între 67 și 88 de ani li s-a dat aceeași sarcină, adică citirea cuvintelor în gînd sau cu voce tare. 27% dintre cei care au citit cuvintele cu voce tare le-au putut reține și doar 10% dintre cei care le-au citit în gînd. Totodată, MacLeod și echipa sa au descoperit că efectul ar putea dura pînă la o săptămînă după îndeplinirea sarcinii de citire.

Psihologul menționat susține că unul dintre motivele pentru care oamenii își amintesc cuvintele rostite cu voce tare este acela că oferă o bază suplimentară pentru memorie. De obicei, sîntem mai capabili să ne amintim de evenimente distincte și neobișnuite, cît și de evenimente care necesită participare activă.

De exemplu, generarea unui cuvînt ca răspuns la o întrebare îl face mai ușor de memorat. Dacă cineva îți dă indiciul “un copil foarte mic, care doarme într-un leagăn și al cărui nume începe cu “b”, iar tu răspunzi “bebeluș”, ți-l vei aminti mai bine decît dacă l-ai fi citit.

2. Cititul cu voce tare ajută suferinzii de Alzheimer

Cititul cu voce tare poate rezolva probleme de sănătate aflate într-un stadiu incipient. Un studiu a constatat că persoanele cu Alzheimer (desigur în stadiu incipient) au mai multe șanse decît alții să facă anumite greșeli atunci cînd citesc cu voce tare.

3. Cititul cu voce tare pentru amuzarea altora

Este dovedit că mulți dintre noi sîntem conștienți intuitiv de beneficiile cititului cu voce tare și folosim această tehnică mai mult decît ne dăm seama. Unii citesc e-mailuri sau mesaje amuzante pentru a-i distra pe alții.

4. Cititul cu voce tare dezvoltă vorbirea la copii

Faceți-vă obiceiul să le citiți cu voce tare copiilor, cît mai des posibil. Nu numai că acest lucru le va crește interesul pentru cărți, dar ședințele de lectură sînt o șansă excelentă de a forma legături complexe și profunde cu copiii. Chiar și un cititor reticent poate scoate ceva din ascultarea unui capitol sau două dintr-o carte grozavă și, cu cît le citiți mai mult, cu atît va fi mai probabil să caute cărți de unii singuri.

Să rețineți, totuși, că citirea cu voce tare pentru sine este o absorbție tăcută a informațiilor, la fel cum a învăța să dansezi bine necesită dans, nu doar a-i privi pe alții dansînd.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?