COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce e bine să le citim copiilor poveşti

De ce e bine să le citim copiilor poveşti

„Absenţa copilăriei“ este termenul folosit de specialişti pentru a-i descrie pe copiii mai deştepţi, maturi, care au renunţat prea devreme la inocenţa lor.

Este un fenomen destul de neplăcut. Tot mai mulţi copii încep să se comporte ca nişte adulţi de la vîrste fragede. sînt şi ei afectaţi de mersul rapid al lucrurilor în lumea în care trăiesc şi care favorizează maturizarea prematură.

Din fericire, pot găsi refugiu în poveşti, care dau timpul înapoi, către vremuri mai bune, mai „pure“. Poveştile sînt un ajutor de nădejde în educaţia copiilor. A fost odată ca niciodată…


De ce este bine să citeşti poveşti

1. Le stimulează imaginaţia

Valoarea unei poveşti se bazează chiar pe acest fapt: pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, şi în acelaşi timp credibil întîmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul. Astfel, o lume infinită se deschide în faţa lui, un univers de noi cunoştinţe, întîmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.

2. Îi învaţă diferenţa între bine şi rău

Lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare, cînd nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sînt o lecţie de morală. În finalul poveştii răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.

3. Le transmit un mesaj de cooperare

În cele mai multe poveşti există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniştii nu-şi pot atinge ţelul singuri, fără sfatul cuiva, oricît de deştepţi, bogaţi sau puternici ar fi. Prin intermediul poveştilor copiii învaţă de mici cît de important este să lucrezi în echipă şi să accepţi ajutorul celorlalţi.

4. Poveştile dau speranţă

Vorbeşte cu copilul tău despre problemele cu care se confruntă (teama, lipsa de afecţiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). Spune-i că numai dacă le depăşeşte va putea să fie învingător.

5. Deschid o poartă către o lume nouă, plină de magie

Animalele, plantele, chiar şi obiectele au viaţă si putere de decizie. Trăiesc după aceleaşi valori ca şi oamenii, dar şi după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vîrstă atît de fragedă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load