Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce e bine să dormi la amiază

28 oct. 2019,, 04:30   Externe
11478 0

Știi cum scade energia ta după-amiaza? Începi să te simți puțin somnoros și mai puțin concentrat. Această stare o simțim majoritatea dintre noi. Un pui de somn rapid ne poate aduce înapoi la normal.

Un pui de somn după-amiază ar putea să nu fie cel mai bun mod de a-ți impresiona șeful - dar, oamenii de știință spun că ar putea îmbunătăți performanțele dvs. la locul de muncă.

Cercetătorii au descoperit că un somn scurt după-amiaza îmbunătățește capacitățile de gîndire și de memorie ale oamenilor și face ca creierul să funcționeze ca și cum ar fi fost cu cinci ani mai tînăr. (PM)

Somnul de după-amiază energizează organismul la fel ca şi cafeaua, însă fără efectele secundare ale stimulentului, cum ar fi dependenţa sau tulburări de somn pe timp de noapte, susţin specialiştii australieni.

Dr. Nicole Lovato de la Universitatea Flinders a constatat că atenţia oamenilor care dorm în mod regulat în timpul zilei este mai dezvoltată decît a celor care îşi permit un pui de somn doar ocazional.


Somnul de după-amiază este foarte popular. Aproximativ 50% din oameni dorm după-amiaza, cel puţin o dată pe săptămînă. Somnul din timpul zilei este foarte util, pentru că îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, timpul de reacţie, memoria pe termen scurt, chiar şi starea de spirit. Cu cît este mai lung somnul de după-amiaza, cu atît este mai energizant, susţine dr. Lovato.

Durata acestuia ar trebui să depindă nu numai de timpul disponibil, ci şi de planurile de seară. Un somn de o oră sau două după-amiaza va influenţa somnul din timpul nopţii.

Dacă putem dormi o oră şi jumătate în timpul zilei, vom avea beneficiile unui somn profund. În caz contrar, şi o odihnă de 10-15 minute poate reîmprospăta semnificativ şi îmbunătăti performanţa mentală, iar beneficiul durează cîteva ore, sfătuieşte dr. Lovato.

"Puiul de somn scurt este foarte util pentru că nu ne simţim ameţiţi după trezire", a spus dr. Lovato, explicînd că într-un timp scurt, nu se poate adormi profund.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?