COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce apar vînătăi pe corp şi cînd trebuie să baţi alarma

De ce apar vînătăi pe corp şi cînd trebuie să baţi alarma

Echimozele sînt leziuni la nivelul pielii, sub forma unor pete de culoare roşie-vineţie, de unde şi denumirea populară de „vînătăi”.

Hematomul este diferit de echimoze prin faptul că este asociat cu o tumefiere, o umflătură din cauza sîngelui din muşchi acumulat în urma unei ruperi de vase capilare.

În majoritatea cazurilor echimozele şi hematoamele sînt provocate de şocuri fizice: echimozele, de şocuri uşoare; hematoamele, de şocuri violente, intense sau moderate, dar repetate, precum şi de căderea unei greutăţi.


Profesorul doctor Daniel Coriu, şeful Departamentului Hematologie al Institutului Clinic Fundeni, spune că printre alţi factori care pot genera echimoze şi hematoame sînt bolile care perturbă coagularea sîngelui: hemofilia, anemia, bolile infecţioase, insuficienţa cardiacă etc., unele medicamente (anticoagulante, corticoide) administrate o perioadă îndelungată.

De asemenea, prof. dr. Coriu subliniază că, pe măsură ce înaintăm în vîrstă, are loc o fragilizarea a vaselor de sînge şi a pielii. Aceste vase de sînge pot fi uşor distruse şi să apară echimoze sau hematoame.

Femeile au pielea mai fină, mai subţire, din cauze hormonale (estrogenii), ele prezentînd un risc crescut de echimoze şi hematoame. Aceste leziuni mai pot apărea în cazul unor persoane, după ce li s-a luat sînge, din cauza fragilităţii unor vene.

În general, echimozele şi hematoamele nu sînt asociate cu pericole pentru persoanele care au o stare bună de sănătate, deoarece ele dispar de la sine.

Totuşi, pot apărea şi complicaţii: hematomul pe pleoapă poate crea probleme de vedere; hematomul la nivelul urechii poate slăbi auzul; hematomul sub unghie poate duce la căderea unghiei; hematomul cranian (hematomul subdural), acumularea de sînge în interiorul meningelor, care reprezintă o urgenţă medicală.

Profesorul doctor Daniel Coriu insistă asupra faptului că trebuie să fim atenţi la intensitatea şocului şi rezultatul acesteia. Adică, dacă echimoza apare spontan, fără o cauză anume, sau chiar după un şoc uşor care nu ar trebui să se finalizeze cu o vînătaie, este necesară consultarea în scurt timp a medicului hematolog. Deoarece în spatele acestui semn poate fi o tulburare de coagulare a sîngelui, hemofilie etc.

În aceeaşi termeni se discută şi despre hematom. „Dacă există o discordanţă între lovitură, adică această a fost banală, şi totuşi s-a format un hematom, de asemenea, este necesară consultarea medicului hematolog, pentru că pot fi o tulburare ereditară de coagulare a sîngelui, alte boli ale sîngelui.

Profesorul doctor Daniel Coriu îi avertizează pe părinţi mai ales pe cei care au băieţi, cînd aceştia încep să facă primii paşi. Unii dintre ei cad şi fac foarte uşor hematoame şi echimoze. Aceşti băieţi trebuie să fie consultaţi de medicul specialist, deoarece este posibil să fie vorba de hemofilie.

Primul ajutor în caz de echimoze şi hematom constă în comprese cu gheaţă aplicate în zona afectată pentru limitarea durerii şi a extinderii leziunii. Trebuie evitată căldura. Dacă echimozele şi hematoamele persistă şi se formează fără o cauză precisă, reală, trebuie consultat medicul.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load