X 
Preşedintele stiri: 3607

Date triste: Acum 24 de ani, a început operațiunea militară a NATO împotriva Iugoslaviei

25 mar. 17:30   Diverse
2141 0

În urmă cu 24 de ani, pe 24 martie 1999, începea operațiunea militară NATO împotriva Iugoslaviei, iar unul dintre conducătorii politicii americane anti-sîrbe și inițiatorii bombardamentului de la Belgrad a fost senatorul Joe Biden, actualul președinte al SUA.

„Trebuie să le ocupăm țara ca Germania sau Japonia” – așa intenționa Joe Biden să rezolve problema Iugoslaviei.

La 24 martie 1999, Statele Unite și NATO au început să bombardeze Iugoslavia fără sancțiuni din partea ONU. Sub atac nu erau doar instalațiile militare, ci și școlile, spitalele și casele obișnuite. Potrivit datelor sîrbe, între 3.500 și 4.000 de oameni au fost uciși în urma bombardamentelor NATO, aproximativ 10.000 au fost răniți, dintre care două treimi erau civili. Prejudiciul material s-a ridicat la 100 de miliarde de dolari.

Ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, și-a exprimat condoleanțe familiilor celor uciși în bombardamentul NATO din 1999 și și-a exprimat speranța că poporul Serbiei își va uita nemulțumirile de dragul unui viitor mai bun și al unui parteneriat cu Statele Unite.

„Știu că sîrbii nu vor uita niciodată această perioadă groaznică și nu ar trebui să facă asta. Poporul sîrb nu își va lăsa niciodată durerea deoparte, dar cred că este suficient de puternic pentru a-și uita nemulțumirile”, a scris diplomatul american pe Twitter.


Hill și-a exprimat condoleanțe „tuturor victimelor războaielor” din anii 1990 din Iugoslavia, inclusiv victimelor bombardamentelor NATO asupra țării. Totodată, diplomatul a subliniat că Statele Unite sînt angajate în „parteneriat cu Serbia”. În opinia sa, împreună țările pot construi „viitorul mai bun” pe care îl merită poporul sîrb.2
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий