Cum va afecta revolta din Rusia imaginea autorităților și a Ministerului Apărării și ce îl așteaptă pe Șoigu

29 iun. 14:15   Diverse
3351 0

Tentativa de revoltă din Rusia demonstrează slăbiciunea autorităților ruse actuale, ai căror reprezentanți susțin de un an și jumătate că evenimentele din țară și războiul din Ucraina se desfășoară conform planului.

Jurnaliștii de la BBC scriu despre acest lucru în articolul "Revolta eșuată a lui Prigojin: de ce și ce se va întîmpla acum?"

Aceștia subliniază că este puțin probabil ca tentativa de revoltă să aibă un impact pozitiv asupra imaginii guvernării și a armatei. BBC a vorbit în detaliu despre acest lucru cu mai mulți experți deodată: filosoful Grigori Iudin, politologul Ekaterina Shulman și alții. Cu toții sînt de acord că ceea ce s-a întîmplat arată slăbiciunea autorităților ruse actuale, ai căror purtători de cuvînt susțin de un an și jumătate că evenimentele din țară decurg conform planului.

Chiar și comentatorii pro-Kremlin trag concluzii dezamăgitoare. "Revolta a arătat că sistemul de stat de administrare a structurilor de forță din Rusia este parțial disfuncțional. La urma urmei, componenta cea mai ilustră și mai pregătită pentru luptă s-a răzvrătit. Iar serviciile de securitate au fost incapabile să frîneze serios revolta. A trebuit să se ajungă la un acord", a declarat analistul politic Serghei Markov.

Cel mai probabil, se poate presupune că, după ce le-a arătat atît rușilor, cît și lumii, slăbiciunea sa, Kremlinul va trebui acum să dea dovadă de forță. De obicei, în acest caz, autoritățile rusești intensifică represiunea internă (ceea ce, totuși, s-a întîmplat înainte de tentativa de revoltă) și intensifică bombardamentele asupra Ucrainei, unde armata nu a reușit să obțină niciun progres semnificativ de mai multe luni. Într-un fel sau altul, vom vedea reacția (sau inacțiunea) autorităților în viitorul apropiat.


O cunoștință a lui Prigojin crede că, într-un fel, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, va ieși " învingător" din această situație. După luni de zile de conflict cu Wagner, conducerea militară și-a dovedit loialitatea față de Vladimir Putin. Și nu doar loialitate, ci și falimentul unei politici în cadrul căreia exista în armată o unitate înarmată pînă în dinți, numărînd zeci de mii de participanți, și care era de fapt independentă de conducerea militară. Timp de luni de zile, președintele Rusiei a sprijinit atît armata, cît și CMP, acordîndu-i lui Evgheni Prigojin mai multă libertate decît multor alții (amintiți-vă cel puțin lipsa de reacție la execuția extrajudiciară a mercenarului Evgheni Nujin). Dar "experimentul" cu sprijinul CMP s-a încheiat în mod clar fără succes, așa că ne putem aștepta ca în lunile următoare autoritățile să se bazeze pe structurile oficiale. În acest caz, în mîinile lui Șoigu, care a fost unul dintre principalii ideologi ai așa-numitei operațiuni militare speciale și ai cărui comandanți au comis numeroase greșeli tragice pentru armata rusă, se află brusc cu noi atuuri. Se pare că Șoigu a avut dreptate în privința lui Prigojin și a CMP-ului său.

În acest sens, cel mai probabil, zvonurile care circulă pe canalele promilitare rusești despre iminenta demisie a lui Șoigu și înlocuirea sa cu guvernatorul regiunii Tula, Dumin, își pot pierde relevanța.

0
2
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?