X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cum trebuie să-ți înveți copilul să se comporte la școală

20 aug. 2023,, 03:31   Externe
15416 0

Codul bunelor maniere. Cum trebuie să-ți înveți copilul să se comporte la școală. Atunci cînd vine vorba de o conduită adecvată, cel mai bun exemplu pe care îl are un copil în acest sens provine chiar din familia sa.

Părintele este cel care joacă un rol esențial în acest caz și este cel care îl poate ajuta pe juniorul său să aibă o pregătire temeinică din punct de vedere al bunelor maniere. Important de înțeles este faptul că cei 7 ani de acasă contribuie la personalitatea copilului, dar și la modul în care acesta ajunge să fie perceput la școală de către colegi și profesori.

Codul bunelor maniere. De ce sînt importanți cei 7 ani de acasă

Codul bunelor maniere joaca un rol semnificativ în viața unei persoane, indiferent de sex și vîrstă. Regulile de bun simț ajung să ne definească personalitatea și să ne construiesc o anumită imagine în fața celorlalți.

Deseori, atunci cînd comportamentul unei persoane lasă de dorit se spune despre aceasta că îi lipsesc cei 7 ani de acasă, tocmai în ideea că nu a primit o educație corespunzătoare și că nu dă dovadă de niște regulli de bun simț.


Așadar, acest lucru se reflectă foarte mult în conduita copiilor. Indiferent ce fel de școlari sînt, elevi de nota 10 sau nu, prima impresie pe care o lasă se învîrte în jurul normelor ce țin de codul bunelor maniere.

Cei 7 ani de acasă redă în mare parte mediul în care a crescut, exemplul pe care l-a avut în tot acest timp, dar și conduita care i s-a imprimat.

Primii ani de viață reprezintă perioada în care copilul reține tot ce vede, ce aude, fiind etapa în care explorează și este dornic să cunoască cît mai multe lucruri. Pînă ajunge să fie dat la creșă, grădiniță sau școală, acesta se află în sînul familiei sale, iar părinții sînt cei care îi pot fi cel mai bun model cînd vine vorba de bune maniere și de o conduită plăcută.

Ceea ce aude și ceea ce vede sînt informațiile pe care juniorul le va prelua și le va folosi mai departe. Așadar, regulile elementare îi pot fi explicate cu blîndețe, calm și răbdare pentru a ajunge astfel să le dobîndească.

Cum trebuie copilul să se comporte la școală

Prima impresie este foarte importantă, tocmai din acest motiv conduita este semnificativă. La urma urmei, uneori ajungem să ni se pună o etichetă prin prima felului în care ne comportăm sau a cuvintelor pe care le folosim la o primă întîlnire.

Atunci cînd ajungi în fața unei persoane pe care nu o cunoști, bunele maniere te vor ajuta să faci diferența. Dacă ai o educație adecvată din acest punct de vedere vei fi perceput astfel, apreciat și admirat pentru comportamentul tău.

Tocmai de aceea este important că în momentul în care copilul pășește la școală printre colegii săi să aibă o conduită pusă la punct. Profesorul este într-adevăr cel responsabil să-l ajute să își dezvolte mintea prin gama de informații pe care i-o pune la dispoziție, însă părintele este cel care poate face primii pași în formarea personalității copilului său.

Lucrurile pe care acesta i le arată acasă vor ajunge astfel să facă parte din comportamentul său și să fie folosite în viața de zi cu zi. La întîlnirea cu noi persoane, la școală, la locul de joacă, în magazin, oriunde.

Prin urmare este important ca acesta să știe să nu depășească anumite limite, să nu fie obraznic, să respecte, pentru ca la rîndul său să primească și el aceleași lucruri.

În momentul în care te afli într-un mediu, este indicat să ții cont de colegii tăi, să nu faci lucruri care ție nu îți plac, pentru că și ei vor avea același sentiment.

Codul bunelor maniere pentru copii. Rolul important al adultului

În primul rînd, copilul trebuie să învețe că în viață unul dintre lucrurile importante este respectul. Motiv pentru care părinții trebuie să petreacă cît mai mult timp în compania copilului lor, să vorbească cît mai mult cu el, pentru a-i explica lucrurile de bază ce țin de o bună conduită.

Atunci cînd sînt situații în care copilul greșește, părintele nu trebuie să-l certe și să fie aspru cu el, ci să-i ofere cu calm și blîndețe argumentele necesare pentru a-i demonstra de ce comportamentul său nu este unul potrivit.

Uneori prin joacă poți să-i arăți concret de ce nu e bine ca anumite lucruri să fie făcute. Comunicarea este foarte importantă, de aceea este esențial ca părintele și copilul să petreacă cît mai mult timp împreună. Adultul trebuie să fie atent la curiozitățile și nevoile copilului său pentru a încerca să-i ofere cît mai multe informații care îl pot ajuta.

De asemenea, părintele nu trebuie să treacă cu vederea momentele în care cel mic este supărat, ci să încerce să se apropie cît mai mult de el pentru a-l înțelege și a-l ajuta.

Este esențial ca adultul să știe că el este primul model în viața copilului său, iar cele mai multe informații se acumulează încă de la o vîrstă fragedă. Prin urmare, treptat treptat copilul va împrumuta elemente din comportamentul părintelui său.

Ce vede acasă, va ajunge să facă la școală. Dacă părintele său obișnuiește să aibă un limbaj agresiv acasă, să fie deseori nervos, să trîntească ușa, să țipe, să vorbească urît, aceste lucruri vor ajunge cel mai probabil și în conduita copilului.

Dar dacă juniorul are parte de un mediu liniștit, cu vorbe bune, iubire și blîndețe, și el va desprinde aceleași trăsături.

Codul bunelor maniere. Ce e bine să știe copilul

Dacă este să construim o listă cu bunele maniere pe care un copil ar trebui să le dobîndească, astfel încît să ajungă să le folosească apoi la școală, atunci vom nota în revistă unele dintre cele mai cunoscute reguli de bun simț.

Cîteva sfaturi/recomandări de bun simț pentru micul școlar:

Respectul este esențial. Prin urmare, atunci cînd intră într-o încăpere/clasă sau cînd întîlnește o persoană, copilul trebuie să salute. Bună dimineața, buna ziua, bună seara – sînt formele de salut pe care dacă le va observa la un adult, îi vor intra în reflex.

Igiena este necesară. Prin urmare, trebuie să știe faptul că este important să se spele pe mîini înainte de masă, să aibă hainele curate, pentru că altfel va avea grijă și de sănătatea sa.

Să fie amabil/ politicos cu colegii și profesorii.

Să nu fie obraznic. Trebuie să-i explici faptul că atîta timp cît lui nu-i plac anumite lucruri, gesturi, nici ceilalți nu se vor simți bine dacă el va avea o atitudine nepotrivită.

Să nu vorbească neîntrebat în timpul orelor. Să ridice mîna și să aștepte aprobarea profesorului, atunci cînd vrea să spună ceva.

Să nu plece fără permisiunea profesorului din clasă. Atunci cînd vrea să meargă la toaletă sau dacă se simte rău și vrea să meargă acasă, să-i explice profesorului motivul său.

Sfaturi prețioase pentru micul școlar

Să nu întîrzie la ore. Acest lucru tinde să devină un obicei și să-i cauzeze mari probleme pe viitor în ceea ce privește punctualitatea.

Să nu țipe, să nu vorbească urît, să nu-și lovească colegii. Dacă acasă nu aude jigniri, atunci el nu va prelua cuvinte urîte și nu le va folosi mai departe.

Să mănînce doar în timpul pauzelor, după ce s-a spălat pe mîini, și nu în timpul orelor.

În momentul în care strănută sau tușește, să își pună mîna la gură.

Să-și ajute colegii, să nu se poarte urît cu ei.

Să spună mulțumesc atunci cînd e într-o situație de așa natură(i se oferă, i se explică ceva).

Să nu mintă, să nu-și vorbească de rău colegii.

Să nu vorbească în timpul orelor, ci să-și urmărească profesorul cu atenție atunci cînd i se dă predă lecția.

Să nu folosească telefonul mobil sau orice alt gadget în timpul orelor, atunci cînd profesorul nu-i permite acest lucru.

13
6
2
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?