X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Cum sînt persoanele care corectează des greșelile gramaticale ale altora

1 mai. 2021,, 22:30   Diverse
8384 1

Știi acei oameni care mereu țin să corecteze greșelile gramaticale pe internet? Poate că tu ești unul din ei. Știința arată că acei oameni au personalitățile cele mai puțin plăcute.

Un studiu publicat în PLOS One arată că oamenii care corectează greșelile gramaticale pe internet sînt mai puțin deschiși la minte și mai predispuși să te judece pentru greșelile tale decît restul oamenilor. Este prima cercetare care arată că trăsăturile personalității unei persoane sînt un indicator cu privire la cum va răspunde acea persoană la erori de gramatică și de scriere.

„Acesta este primul studiu care arată că trăsăturile personalității ascultătorilor/cititorilor au un efecte asupra interpretării lingvistice”, a explicat liderul cercetării, Julie Boland, de la University of Michigan. „În acest experiment, am examinat judecățile sociale pe care cititorii le-au făcut cu privire la cei care scriu”.

Studiul a analizat 83 de oameni. Aceștia au trebuit să citească toate răspunsurile prin email primite ca răspuns la un anunț de căutare de coleg de cameră. Răspunsurile fie nu conțineau greșeli, fie fuseseră modificate astfel încît să conțină erori (erori de scriere, cum ar fi scriere cuvîntului „the” drept „teh” sau gramaticale, de tipul confuziilor „too/to”, „it’s/its” și „you’re/your”).

Mai apoi, au fost puși să analizeze persoanele din spatele e-mailurilor în termeni de inteligență percepută, sociabilitate și cît de buni ar fi în calitate de colegi de cameră. De asemenea, participanții au trebuit să spună dacă au observat greșeli de scriere – și cît de mult i-au deranjat.


Ulterior, fiecare participant a trebuit să completeze un test de personalitate de tipul Big Five (care analizează gradul celor cinci trăsături ale personalității unui om – agreabilitate, extraversie, conștiinciozitate, nevrotism și deschiderea către experiențe).

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele extrovertite sînt mai predispuse să treacă cu vederea greșelile gramaticale și de scriere, pe cînd cele introvertite judecă mai ușor în mod negativ persoanele care fac acele greșeli. Acest lucru s-ar datora faptului că „oamenii mai puțin agreabili sînt mai puțin toleranți cu privire la devierile de la convențional”, potrivit echipei de cercetare.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий