TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum se vor schimba regulile de acordare a cetățeniei ruse

Cum se vor schimba regulile de acordare a cetățeniei ruse

Începînd cu 1 septembrie, 1 octombrie și 1 noiembrie 2019 pentru doritorii de a deveni cetățeni ai Rusiei sînt introduse șase inovații – perioada pentru eliberarea pașapoartelor retrase este prelungită pînă în 2025, fără deportarea deținătorilor acestora; de la 3 ani la 1 an este redusă perioada de obținere a cetățeniei ruse pentru specialiști; cotele pentru PŞT (permis de ședere temporară) sînt anulate pentru cetățenii Ucrainei, pentru cei cu statut de refugiat sau relocare, precum și pentru cetățenii fostei URSS care au primit studii superioare în URSS; PŞ – permisul de ședere devine nelimitat și se acordă sau se reînnoiește de trei ori - la 14, 20 și 45 de ani; PŞT fără cote se acordă foștilor cetățeni ai RSSFR care, din diverse motive, au devenit cetăţeni străini; se anulează cotele pentru PŞT pentru vorbitorii nativi de limbă rusă.

Fără excepție, toate inovațiile și amendamentele legale presupun un un regim simplificat pentru obținerea cetățeniei ruse.


„Aceste modificări ale legislației, care vor simplifica regulile pentru obținerea cetățeniei rusești, a declarat Valentina Kazakova, șefa Direcției principale pentru migrație a Ministerului Afacerilor Interne ale Rusiei, au fost posibile datorită adresărilor cetățenilor și unei expertize aprofundate a organizațiilor publice, apărătorilor drepturilor omului și a aplicării legii.


O analiză a situației migraționale i-a convins pe experții de necesitatea liberalizării legii. Astfel, 44% din fluxul total de migrație îl reprezintă migranții muncitori, 11% sînt studenți și turiști, iar 48% sînt străini care se așteaptă la posibilitatea obținerii cetățeniei ruse sau posibilitatea legalizării în FR. O situație deosebit de dificilă se înregistrează cu fluxurile de refugiați și imigranți din Ucraina. În fiecare an, peste 3,5 milioane de oameni intră în Rusia din Ucraina. Dintre acestea, în perioada 2014-2019, 432 mii de persoane au primit azil, un permis de ședere temporară au primit 593 mii, un permis de ședere - 243 mii, 343 mii de persoane au devenit cetățeni ai Federației Ruse. Astăzi, 1,8 milioane de cetățeni ai Ucrainei, atît în Rusia, cît și locuitori ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, intenţionează să obțină cetățenie rusească. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, pînă la 100 de mii de cereri de obținere a cetățeniei ruse sînt depuse zilnic republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk. De acum înainte, aceasta se va acorda într-un regim simplificat.

Pînă în 2025, pînă la 3 milioane de oameni vor deveni cetățeni ruși în cadrul unei scheme simplificate

Potrivit MAI FR, grupul celor care se încadrează în schema simplificată pentru obținerea cetățeniei ruse va include, pe lîngă cetățenii ucraineni, participanți la programul de relocare „Compatrioți”, vorbitorii nativi de limbă rusă, tinerii specialiști care şi-au făcut studiile în FR și imigranții deţinători ai acestui statut o perioadă îndelungată. În total, este de așteptat ca din 2019 pînă în 2025 pînă la 3 milioane de oameni să devină cetățeni ruși, conform unei scheme simplificate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load