TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Cum să păstrezi aerul curat în locuinţă pe timpul iernii

Odată cu venirea iernii, caloriferele funcţionează aproape continuu, iar aerul din locuinţe poate deveni foarte uscat. Acesta este un factor ce poate provoca uscarea pielii şi a mucoaselor, un teren propice pentru apariţia alergiilor și a astmului, afecțiuni nedorite de toți.

Există însă mai multe modalităţi naturale de a îmbunătăți calitatea aerului din locuinţă.

Pentru ca aerul din casa ta să nu fie prea uscat, acesta trebuie să aibă un nivel de umiditate optim situat între 50 şi 60%, lucru care se poate verifica printr-un dispozitiv care îmbină termometrul de cameră cu higrometrul. Din nefericire, atunci cînd o cameră este încălzită cu ajutorul caloriferelor, nivelul de umiditate scade considerabil, ajungînd deseori sub 25%. Iată ce poţi face pentru a rezolva problema.

Umidificatoare

Acestea se numără printre aparatele care pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului și sînt recomandate mai ales în timpul iernii. Fie că este vorba despre umidificatoare profesionale sau de unele de mai mici dimensiuni, există cîteva reguli pentru a le utiliza în siguranță. Astfel, pentru acestea nu se folosește decît apă de la robinet, la nevoie filtrată cu ajutorul unei căni speciale, iar rezervorul se curăță zilnic pentru o bună igienă. De asemenea, dacă urmează o perioadă mai lungă de timp în care știi că nu vei folosi umidificatorul, golește-l de apă și lasă-l la usucat. Totodată, în funcție de recomandările producătorului, filtrul anticalcar trebuie să fie înlocuit periodic.


Plante de interior care reduc poluarea

Acestea au o capacitate foarte mare de a purifica aerul. Odată udate, frunzele lor vor genera vapori de apă în cantitate extrem de mică, însă suficientă pentru a umidifica aerul din locuință. Substanţele nocive prezente în aer sînt absorbite de plante prin intermediul frunzelor şi transformate în materie organică cu ajutorul rădăcinilor. Plantele verzi pot îmbunătăţi calitatea aerului din interiorul locuinţei, dar şi nivelul de oxigen. Majoritatea plantelor sînt utile în acest sens, dar unele sînt mai active în ceea ce priveşte acțiunea de depoluare. Specialiştii recomandă măcar o plantă la o suprafaţă de zece metri pătraţi. Printre speciile care au nu numai calităţi decorative, ci şi de purificare a aerului, se numără ficusul, filodendronul, feriga, palmierul areca, planta păun (Calathea), Anthurium, Dieffenbachia, copacul dragon (Dracena marginata), crotonul ș.a. Din fericire, cele mai multe dintre acestea nu presupun o îngrijire complicată.

Aerisirea camerei

Deşi este frig, se recomandă aerisirea locuinţei de trei ori pe zi, pentru a reduce nivelul de poluare din interior şi a elimina particulele de praf care se adună. În sezonul rece, este suficient să se lase geamurile deschise timp de cinci minute. Reține și că temperatura din cameră nu ar trebui să depăşească 21 de grade Celsius nici în timpul iernii.

Vase cu apă

Gradul de umidificare poate fi crescut dacă pe calorifere se instalează boluri cu apă. Există în comerţ vase special concepute pentru a fi umplute cu apă şi așezate pe calorifere. Însă trebuie să fii atent să înlocuieşti apa din cînd în cînd şi să speli vasul respectiv. Apa care stă prea mult timp într-un vas poate fi un mediu propice pentru proliferarea microorganismelor. De asemenea, într-un astfel de vas poți pune cîteva picături din uleiul esențial preferat, pentru a parfuma camera.

Printre metodele din vremea bunicii se numără folosirea aburilor generați în timp ce faci duş sau cînd calci rufe.

Specialiștii mai spun că trebuie să fii atent, totuși, ca nivelul de umiditate din locuință să nu se ridice prea mult, pentru că acest lucru favorizează dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load