X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum să faci curățenie în baie ca sa te protejezi de coronavirus

10 mai. 2020,, 05:02   Externe
7055 0

În perioada de pandemie trebuie să acordăm o atenție specială ritualului de curățare a locuinței. Iar una dintre cele mai importante zone din casa ta, la care trebuie să fii în mod special atentă atunci cînd faci curat, este baia.

E important să acorzi o atenție deosebită curățeniei în baie, pentru că picăturile microscopice capabile să poarte virusul se pot împrăștia în țoață încăperea, iar de aici în toată casa, transmite andreearaicu.ro.

Un studiu publicat de Journal of Applied Microbiology a arătat, de exemplu, că picăturile și particulele pot ajunge la o distanță de aproape doi metri cînd tragi apa.

Asigură-te că urmezi pașii corecți în procesul de curățarea

Înainte de a începe curățenia în baie, spală-te pe mîini. Dacă folosești dezinfectanți, ar trebui să alegi unii de calitate.


Trebuie să te concentrezi pe curățarea zonelor mai folosite din baie, precum clanța ușii, vasul de toaletă și zona din preajma acestuia, întrerupătorul electric, priza, capul și furtunul de duș, perdeaua sau geamul cabinei de duș, cada.

Orice suprafață pe care o poate atinge cineva trebuie curățată. Aici intră și aparatura folosită în baie (uscător de par, periuțe electrice, aparat de ras și de tuns). Ar fi bine să ții aparatele electrice în punguțe sau săculețe, recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și să le cureți cu o soluție ce conține cel puțin 70% alcool.

Așteaptă cîteva minute ca soluțiile să acționeze

„Nu e cazul să faci din curățenie un motiv de panică”, spune Brian Sansoni, purtător de cuvînt al American Cleaning Institute. Acesta subliniază, însă, că trebuie să fii sigură că faci o curățenie temeinică.

După ce ștergi suprafețele dure, precum chiuveta, cada și vasul de toaletă, lasă-le 3-5 minute să se usuce, recomandă American Cleaning Institute, apoi spală-le din nou cu o cîrpă și apă. Sansoni spune că oamenii nu știu că trebuie să aștepte, dar e important ca soluțiile dezinfectante să aibă timp pentru a-și face efectul și a ucide germenii și virusurile.

Dacă te gîndești că n-ai cum să dai greș, Sansoni amintește că un sondaj efectuat de institutul Ipsos la comanda instituției sale a arătat că 42% din americani nu curăță corect baia și pot fi vulnerabili la infecții. Mulți nu respectă instrucțiunile producătorilor prezentate pe etichete, inclusiv aceea de a așteptă cîteva minute pentru că soluțiile să acționeze.

După posibilitate, folosește altă baie dacă ai în casă pe cineva bolnav

Dacă un membru al familiei sau un coleg cu care locuiești are simptome de COVID-19, e important să-i asiguri o baie separată. Daca nu exista aceasta posibilitate, persoana cu simptome trebuie să curețe de fiecare dată suprafețele pe care le-a atins, arată CDC.

Dacă persoana e atît de bolnavă încît nu poate curăța, următoarea opțiune este ca altcineva, care nu are simptome, să dezinfecteze baia. Poți să aștepți cît vrei înainte de a intra în baie, nu neapărat imediat după folosirea băii, dar ai grijă la măsurile de protecție: neapărat să ai masca pusă și mănuși. Iar după ce ieși, trebuie să le arunci.

Protejează-te corespunzător

Vasul de toaletă este ținta prioritară, ținînd cont că simptomele COVID-19 pot include vărsături și diaree. Ca măsură suplimentara de protecție, Schaffner recomandă și folosirea șervețelelor umede, pe care le poți arunca apoi la gunoi. Schimbă–ți hainele după ce ai terminat curățenia.

În plus, dacă cineva din casă este bolnav, este foarte important să-i speli separat prosoapele și hainele. CDC recomandă să urmezi sfaturile producătorilor de materiale textile și să le speli la cea mai înalta temperatura

Săpunul e mai bun decît dezinfectantul

„Acum știi că virusurile, inclusiv coronavirusul, pot rezista o vreme pe suprafețe – cîteva ore, chiar cîteva zile – ceea ce înseamnă că trebuie să cureți tot timpul”, spune Dr. Sanjay Gupta, șeful secției de sănătate de la CNN.

Dacă ai reacții adverse din cauza dezinfectanților și a substanțelor din șervețelele umede, nu uita că te poți baza pe săpun, inamicul numărul unu al germenilor. „Mulți cercetători spun că este mai bun”, arată Dr. Gupta.

Există o explicație științifică: la nivel microscopic, noul coronavirus este înconjurat de o coroană constituită din lipide. Săpunul înlătură acest strat care înconjoară proteina din interior și virusul devine vulnerabil, fiind anihilat. Procesul este similar cu acela în care săpunul înlătură grăsimea, cînd apa simpla nu poate face acest lucru.

Termină curățenia corespunzător

Partea finala a curățeniei este esențială. Gupta spune că nu trebuie să porți neapărat mănuși cînd faci curat. Dar dacă le porți, ai grijă ca atunci cînd le dai jos să o faci corect – întorcînd ușor mănușa pe măsură ce o înlături, astfel încît să nu atingi cu mîinile partea exterioară. După ce arunci mănușile la gunoi, spală-te temeinic pe mîini cu apă și săpun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?