Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Cum să faci cea mai gustoasă dulceață de prune fără zahăr

3 iul. 2021,, 19:30   Externe
7100 1

Deşi bunica mea are o grădină plină de pomi fructiferi, îmi aduc aminte de anii în care prunii nu rodeau. Se instala o oarece tristeţe, melancolie. Căci fără prune şi mai ales fără gemul de prune un aliment complex şi de bază acum vreo 30 de ani, iarna era mai grea.

Iar indiferent de timpuri, aveai sau nu nu zahăr (zăhărul era un bun de care te bucurai din când în când în mediul rural), prunele erau acele fructe fidele, de bază. Pe care le transformai în gem, magiun pentru iarnă fără să pui zahăr.

Prunele, fructe dulci ce taie pofta de zahăr

Între timp lumea s-a schimbat, iar zahărul se găseşte peste tot şi are un preţ accesibil. Însă, deşi dependenţi de zahăr, mulţi oameni fug astăzi de el din cauza riscului de îngrăşăre. Îngrăşarea care poate aduce în câţiva ani supraponderabilitate şi apoi chiar obezitate. Corelat fiind totul cu viaţa sedentară, alimentaţia neechilibrată, lipsa somnului, lipsa timpului de calitate în natură şi un nivel ridicat de stres. Ei bine, acum multe persoane caută să îşi satisfacă pofta de dulce cu fructe sau chiar alimente dulci prin ele însele, fără zahăr adăugat. În această categorie se înscriu prunele. Aşadar, acum parcă o înţeleg şi mai bine pe bunica mea ce se întrista când nu avea recoltă de prune. Nu era vorba doar despre un fruct nepretenţios ce nu necesita zahăr ci de un fruct nutritiv. Bun şi pentru trup, dar şi pentru minte.

Ce nutrienţi sunt în prune

Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. De asemenea, indiferent de starea lor - proaspete sau uscate - fitonutrienţii unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic ce au rol antioxidant şi distrug radicalii liberi. Tot în prune se găsescşi fenolii, alţi compuşi ce protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman. Uscate sau proaspete, prunele dau energie, instalează bunădispoziţia (datorită zaharurilor conţinute în mod natural), dar ne ajută şi să avem un tranzit intestinal ca la carte.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?