Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cum să calculezi din nou vîrsta cîinelui

11 mar. 2023,, 20:00   Externe
2620 0

Toată viața am plecat de la ideea că un an din viața unui cîine este echivalentul a șapte ani din viața unui om. Din punct de vedere științific, asocierea este eronată.

Un grup de cercetători au vrut să înțeleagă un pic mai bine modul în care îmbătrînesc majoritatea cîinilor. Care este vîrsta lor fiziologică, dincolo de anii adunați de la momentul nașterii? În doar cîteva cuvinte, concluzia analizei este că un cîine tînăr este semnificativ mai bătrîn decît pare la prima vedere și, cu siguranță, mai bătrîn decît se credea anterior, scrie playtech.ro.

Constatările, publicate joi în jurnalul Cell Systems, sugerează că un cîine în vîrstă de un an are de fapt aproximativ 30 de ani în „ani umani”. Efortul șiințific în acest sens a fost făcut de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego, o instituție care funcționează în cadrul Universității din California. Ei au studiat modificările epigenetice de la nivelul ADN-ului. Acelea nu intervin asupra secvenței ADN, dar pot activa sau dezactiva gene.

Pentru a crea o comparație ancorată în realitate, echipa a comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul cîinelui. Rezultatele, bazate pe date genetice prelevate de la aproximativ o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la cîini în vîrstă, au dezvăluit că un an la om nu este echivalent cu şapte ani la cîine.

Cel puțin la început, cîinii se maturizează mai repede decît se credea inițial. În primul an de viață, aceștia dezvoltă grupări metil în genom într-un ritm mult mai alert decît al oamenilor, o dovadă a faptului că îmbătrînesc mai rapid. Din fericire, rata lor de îmbătrînire încetinește în timp, imediat după primul an.


„Acest lucru are sens, dacă stai să te gîndeşti – în definitiv, un cîine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vîrstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Constatările studiului publicat în această săptămînă sugerează că un cîine de un an ar avea o „vîrstă umană” de aproximativ 30 de ani. În același timp, la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vîrstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani. Formula științifică, potrivit echipei, este: vîrsta umană = 16 ln (vîrsta cîinelui) + 31. În matematică, ln este referința la logaritmul natural al unui număr.

O dovadă în plus a faptului că mecanismul definit acum funcționează ține de momentele importante din viața unui om și a unui cîine. „De exemplu, epigenomul a tradus şapte săptămîni la cîini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, cînd apar dinţii definitivi atît la căţeluşi cît şi la bebeluşi”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. „În cazul seniorilor, speranţa de viaţă la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranţa de viaţă la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă au remarcat însă că asocierea este mai puţin exactă cînd vine vorba despre punctele de referinţă din perioada adolescenţei şi din a doua parte a vieţii.

Urmează acum repetarea studiului și pe alte rase de cîini.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?