Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum răspunde Europa ambițiilor și comportamentului internațional al Chinei

18 aug. 2022,, 21:15   Externe
3331 0

Ambițiile și comportamentul internațional al Chinei sînt din ce în ce mai percepute ca o provocare la adresa intereselor și securității europene, provocînd scepticism tot mai mare în Europa. Pentru multe capitale ale UE, concurența sistemică devine un cadru cheie prin care liderii lor privesc relațiile cu China.

Despre aceasta se menționează în studiul „Lupta globală ca răspuns la lumea emergentă în două blocuri”, care a fost publicat de Institutul German pentru Studii Chineze MERICS.

În același timp, cercetătorii germani notează că acest punct de vedere nu este pe deplin împărtășit nici măcar în UE și, cu siguranță, nu este universal la nivel global. Atitudinile față de ascensiunea Chinei sînt la fel de multe și variate precum cele ale statelor membre ONU, multe dintre acestea fiind mai critice față de SUA și Occident decît față de China. Studiul notează că China încearcă să folosească acest scepticism pentru a adînci legăturile cu Sudul Global, dorind să devină o putere globală pînă în 2049, care va depinde în primul rînd de modul în care aceste țări răspund la rivalitatea SUA-China.

Potrivit MERICS, puține țări vor să ia parte în această competiție, dar la un moment dat ar putea fi forțate să facă acest lucru. Analiștii subliniază că este esențial ca capitalele europene să înțeleagă modul în care restul lumii percepe o China în creștere și rivalitatea Beijingului cu Washingtonul. De exemplu, sondaje ale cercetătorilor din Bangladesh, Chile, Indonezia, Kazahstan, Kenya, Nigeria, Arabia Saudită și Turcia indică faptul că legăturile țărilor lor cu China s-au consolidat în ultimul deceniu.

În același timp, autorii notează tendința generală a țărilor studiate de a vedea Statele Unite ca partener de securitate, iar China în economie. În același timp, unele țări își doresc China ca partener de securitate pentru a-și reduce dependența de SUA.


MERICS atrage atenția conducerii UE asupra faptului că China, folosindu-și poziția de partener economic important și alternativă geopolitică pentru SUA și Europa, caută să-și extindă cercul de prieteni și parteneri în diferite regiuni ale lumii.

„Bipolaritatea globală în creștere va avea cu siguranță un impact semnificativ asupra intereselor și securității europene în multe țări și regiuni, adesea de importanță strategică cheie pentru UE”, notează studiul institutului german numit.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?