X 

Cum poți depista ce vreme va fi în funcție de nori?

8 apr. 2018,, 02:33   Diverse
5901 0

Meteorologia se bazează pe simulări complexe pe computer, care cuprind ecuații de fizică legate de atmosferă, dar există și căi old-school de a prezice vremea.

Dacă înțelegi cîteva lucruri de bază cu privire la nori, poți să îți dai seama cum va fi vremea în linii mari. Există mai multe tipuri de nori, iar mai jos vei găsi șase din ele și cum te pot ajuta să faci pe meteorologul.

Acești nori cu aspect de vată de zahăr se formează cînd aerul se răcește, iar vaporii de apă se condensează pentru a forma picături de apă în stare lichidă. Pentru ca procesul să aibă loc, e nevoie ca aerul să fie forțat să urce spre atmosferă sau ca aerul umed să ia contact cu o suprafață rece.

Dacă pe cer sînt nori cumulus, vei observa că la bază ei sînt relativ plați. Cînd îi vezi, poți respira liniștit. sînt de obicei semn de vreme bună, fără precipitații.

Dacă frații lor Cumulus sînt inofensivi, Cumulonimbus sînt altă apă de ploaie – pun intended. De cele mai multe ori, Cumulonimbus sînt la origini Cumulus care s-au extins și s-au ridicat mai sus către atmosferă.


Baza acestor nori este bine definită, dar cu cît te uiți spre vîrful lor, cu atît devin mai răsfirați. Tranziția vine de la faptul că norii nu mai au în compoziție picături de apă, ci cristale de gheață. Ei apar mai ales vara – cînd norii dimineții se transformă în nori de furtună spre seară.

Acești nori se formează la altitudini foarte mari în atmosferă. sînt răsfirați și compuși exclusiv din cristale de gheață. Ei aduc ploaie doar la altitudini și latitudini foarte mari, așa că nu sînt motiv de îngrijorare – de obicei.

Dacă observi însă nori Cirrus joși și groși, care acoperă din ce în ce mai mult din cer, e un indiciu că urmează un front de aer cald. Într-un asemenea front, masele de aer cald și rece se întîlnesc, iar în următoarele 12 ore este posibil să existe precipitații.

Norii Stratus sînt un soi de strat continuu și de altitudine joasă care acoperă cerul. Ei se formează atunci cînd un vînt de intensitate medie aduce aer umed deasupra unei suprafețe reci de apă sau pămînt. sînt subțiri și aduc aminte de ceață.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?