X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum îi pregătește NASA pe astronauți pentru viitoarele misiuni pe Marte

28 apr. 2018,, 23:01   Externe
4159 0

Pentru majoritatea oamenilor, ideea de a trimite astronauți pe Marte nu este cu mult mai dificilă decît cea de a-i trimite pe Lună, însă există mai multe diferențe care merg dincolo de destinația finală a misiunilor.

Un raport recent de la CBS News arată că mai sînt mulți factori ce trebuie luați în considerare. NASA trebuie să țină cont mai ales de aspectele psihologice ale unei călătorii pe Marte. Astfel, agenția spațială și University of Hawaii conduc un proiect în care participanții sînt trimiși în versiuni simulate ale planetei Marte, într-o zonă izolată de lîngă vulcanul Mauna Loa din Hawaii.

Dacă pentru mulți Hawaii înseamnă surf și soare, pentru participanții la simulare este altceva – ei trebuie să se înfrunte cu situații dificile care mimează provocările pe care oamenii ar trebui să le ducă la îndeplinire pe Marte. Voluntarii proiectului sînt izolați într-un dom pentru opt luni, fără vizitatori, într-un spațiu lat de 11 metri. Cînd vor să plece din dom, trebuie să poarte imitații de costume spațiale, precum cele purtate de astronauții NASA.

Dincolo de izolare și lipsă de spațiu, participanții trebuie să înfrunte întîrzieri de comunicare. Mai exact, ei sînt antrenați pentru cum ar fi cînd astronauții încearcă să trimită mesaje și să primească mesaje de pe Pămînt. Astfel, mesajele pe care le trimit sînt trimise abia după 24 de minute la destinatari – lucru care este oarecum frustrant. În rest, voluntarii trebuie să își crească propria hrană, să facă singuri reparații și să conducă experimente științifice.

Cei de la NASA nu sînt singurii care conduc experimente pentru a vedea cum afectează psihicul o misiune pe Marte. Cei de la Johnson Space Center in Houston conduc propriul lor experiment. Participanții trebuie să stea într-o navă falsă și mai mică decît cea de la NASA timp de 45 de zile, fără ferestre și fără posibilitatea să iasă să ia o gură de aer. Experimentul ar putea arăta cum activitățile monotone desfășurate într-un loc mic în drum spre Marte ar putea să îi afecteze pe astronauți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?