Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum faci ceaiul perfect. Trucul uimitor, dezvăluit de oamenii de știință

18 apr. 2022,, 23:30   Externe
4407 0

Fierbi apa, pui pliculețul de ceai la infuzat în cana și gata! Te poți bucura de o băutură fierbinte, delicioasă și sănătoasă. Sau nu… Prepararea unui ceai presupune anumite tehnici speciale, care vor face ca aroma acestuia să fie mai intensă, dar și ca efectele plantei să fie mai puternice. Așadar, iată cum faci ceaiul perfect.

Cum faci ceaiul perfect. Trucul specialiștilor

Pentru a obține un ceai delicios și, totodată care păstrează proprietățile plantelor, trebuie să găsesti un echilibru între cantitatea de plante și cea de apă, temperatura apei, timpul de infuzare și alegerea recipientului potrivit pentru preparare. Însa asta nu este tot. Mai este ceva esențial de adăugat. Lapte. Da, oamenii de știință susțin că trebuie să torni lapte înainte de apă pentru a face ceașca perfectă de ceai.

Profesorul Alan Mackie, șeful Școlii de Științe Alimentare și Nutriție a Universității Leeds, a pus capăt dezbaterii seculare despre cum faci ceaiul perfect. Deși la prima vedere ar părea ciudat, acest truc îi oferă ceaiului o aromă deosebită. Așadar, uită de metoda pe care o foloseai pînă acum: cană, pungă de ceai, apoi apă clocotită. Turnarea laptelui mai întîi peste pliculețul de ceai este secretul unei infuzii perfecte, mai ales dacă apa este dură.

Atenție la apa dură


Conform mirror.co.uk, cercetările efectuate de INTU, un producător de robinete cu apă clocotită și de profesorul Alan Mackie, au demonstrat că mineralele din apa dură pot opri formarea corectă a compușilor aromatici. Însă, turnarea laptelui mai întîi permite proteinelor sale să reducă conținutul de minerale din apă. Duritatea apei este determinată de cantitatea de calciu și magneziu pe care o conține, astfel că niveluri mai ridicate ale acestora și ale altor minerale îngreunează apa.

„Aroma în mare este produsă de diferiții compuși din ceai, taninurile în special. Cu cît sînt mai multe minerale prezente în apă, cu atît este mai dificil pentru acești compuși să dezvolte aroma. Prepararea ceaiului în mod tradițional – punerea unui plicuțet de ceai în apă fierbinte și adăugarea de lapte mai apoi – are ca rezultat taninurile transformate în solide înainte ca acestea să poată dezvolta aroma în mod corespunzător.”, explică profesorul.

Însă, dacă laptele este adăugat la începutul procesului de infuzare, atunci proteinele sale se pot lega de taninuri (senzația de „gură pungă” pe care o avem atunci cînd mușcăm dintr-o gutuie sau dintr-o prună necoaptă) și alte minerale din apă – împiedicîndu-le să devină solide – ceea ce, la rîndul său, va conferi o aromă net superioară.

De asemenea, important de menționat este faptul că ar trebui să eviți să folosești apa calda de la robinet atunci cînd prepari un ceai. Prin rocesul prin care ajunge la robinetul tau, își pierde din conținutul de oxigen și, mai mult, poate aduna și diferite substanțe de pe suprafața internă a țevilor. Te-ai putea trezi cu mai multe probleme decît îți dorești. Prin fiebere, apa se purifică, iar bacteriile si germenii dispar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?