X 

Cum facem față frigului din case

19 oct. 2022,, 20:30   Diverse
2104 0

Odată cu venirea toamnei, oamenii se gîndesc la diferite soluții de încălzire a apartamentelor. Aeroterma sau caloriferul electric sînt doar cîteva aparate eficiente care pot fi folosite pînă la pornirea căldurii în calorifere, transmiteNoi.md cu referire la Protv.ro.

Iată care sînt cele mai eficiente metode de încălzire a locuinței, dar și cele care consumă mai puțin curent electric.

Caloriferul electric - o metodă populară de încălzire a apartamentului

Caloriferul electric este printre primele aparate la care se gîndesc oamenii în momentul în care vor să-și încălzească locuința. Acesta este ales datorită prețului accesibil și pentru că poate fi mutat dintr-o cameră în alta cu ușurință.

Un alt avantaj al caloriferului electric este că, odată scos din priză, va continua să furnizeze căldură pînă se va răci.


Pe de altă parte, principalul dezavantaj al caloriferului electric este costul mare la energiei. Spre exemplu, un calorifer electric de 2000 W folosit 8 ore/zi, consumă aproximativ 16 kw.

Aerul condiționat

O altă metodă de încălzire a apartamentului este aparatul de aer condiționat. Utilizarea aparatului de aer condiționat prezintă o serie de avantaje.

Odată pornit, aparatul de aer condiționat va începe să producă imediat căldură. De asemenea, prin intermediul telecomenzii se poate seta temperatura ideală pentru locuință. Potrivit specialiștilor, pe timp de iarnă, aparatul trebuie setat la o temperatură de 19 sau 20 de grade Celsius.

Un alt avantaj al aparatului este că, datorită poziționării acestuia pe perete, nu va ocupa spațiu în casă. Un alt avantaj îl reprezintă funcția Sleep, care asigura căldură pe tot timpul nopții.

În ceea ce privește prețul, aparatul de aer condiționat este mai scump decît un calorifer electric și decît o aerotermă.

Referitor la consumul de curent, un model de aparat din clasa A consumă aproximativ 0.98 kWh.

Aragaz

Aragazul este o metodă tradițională la care oamenii apelează pentru a produce căldură în bucătărie și în camera din apropiere.

Utilizarea aragazului pe post de sursă de încălzire este o metodă care poate pune în pericol viața oamenilor.

Cu cît aragazul este lăsat pornit mai mult timp, cu atît acesta va emana mai mult dioxid de carbon, ceea ce poate duce la intoxicare.

Aerotermă

Aeroterma este o altă metodă la care apelează oamenii pentru a-și încălzi locuințele. Este mult mai mică față de un calorifer electric, funcționează pe bază de curent și degajă un volum mare de căldură. La fel ca în cazul caloriferului electric, aeroterma se poate muta dintr-o cameră în alta pentru a încălzi toată casa.

În ceea ce privește dezavantajele, modelele vechi produc zgomot în momentul în care funcționează. Referitor la consumul de energie electrică, o aerotermă mai mică de 2000 W are un consum de 1:1 (1 kW electric pentru 1 kW termic). În cazul unei aeroterme de 2000 W, consumul de curent electric este de 2 kW/oră.

Convector electric

Convectorul electric este un aparat ideal pentru încălzirea apartamentului. Acesta are un preț redus comparativ cu celelalte sisteme de încălzire.

Pe lîngă prețul redus, noile modele sînt prevăzute cu roți și pot fi mutate ușor dintr-o cameră în cealaltă. Un alt avantaj este că noile modele au și termostat cu ajutorul căruia se poate regla temperatura.

De asemenea, sînt prevăzute cu sisteme de siguranță care opresc alimentarea dacă se supraîncălzesc.

În ceea ce privește dezavantajele, încălzirea unei camere pînă la o temperatură de confort poate dura mai mult decît în cazul celorlalte sisteme de încălzire.

Folosirea unui convector electric poate duce la creșterea umidității în cameră, mai ales în cazul modelelor care nu au sisteme de filtrare a aerului.

Tun de căldură

Tunurile de căldură sînt o modalitate nouă și eficientă pentru încălzirea rapidă a apartamentului. Unul dintre avantajele achiziționării acestor aparate este că pot degaja căldură pe o distanță de 25 de metri.

De asemenea, tunurile sînt dotate cu un sistem de protecție la supraîncălzire și cu un sistem inteligent de răcire în doar cîteva secunde.

Dezavantajul este că turnurile cu aer sînt mai costisitoare decît aerotermele termice și produc zgomot în momentul în care sînt utilizate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий