Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum făceau romanii biscuiţi

14 iun. 2021,, 05:00   Externe
2761 0

Cea mai veche fabrică de biscuiţi din istorie a fost descoperită în sudul Franţei. Cercetătorii consieră că o fabrică romană uriaşă era utilizată pentru producerea alimentelor cu care erau hrăniţi marinarii în timpul călătoriilor lungi.

Moara de apă uriaşă este realizată din 16 roţi din lemn. Conform Mail Online, în timp ce apa curgea pe roţi activa un sistem de zdrobire a grînelor şi transformare a lor în făină ce era apoi trimisă în porturile romane.

Anterior, cercetătorii considerau că astfel de mori de apă, precum Barbegal, erau utilizate doar la scală industrială mult mai tîrziu, în perioada medievală. Moara romană, descoperită iniţial în 1937 este considerată ca fiind unul dintre cele mai vechi complexe industriale prin care era produsă făina ce hrănea 12.500 de persoane, anual.

Pînă acum, cercetătorii au crezut că locul era utilizat doar pentru fabricarea făinii, însă analizele arată că roţile morii se opreau la sfîrşitul verii şi toamna. Acest aspect sugerează că fabrica furniza alimente doar echipajelor din navele maritime. Cercetătorul Johannes Gutenberg din cadrul Universităţii din Mainz, Germania, a analizat pietrele din cadrul sit-ului la scurt timp de la descoperirea lui.

Analizele chimice arată că reziduurile nu se acumulau în jurul lor pe tot parcursul anului, ci producţia era sistată la sfîrşitul verii şi toamna. Aşadar, fabrica nu furniza alimente oraşelor din jur doarece ar fi avut nevoie pe tot parcursul anului, ci marinarilor, în timpul misiunilor.


Cercetătorii sugerează că făina era transportată în porturile din apopiere unde era utilizată pentru fabricarea biscuiţilor. Alimentul era realizat din fîină, apă şi uneori sare. Aceste gustări erau extrem de populare printre marinari înaintea inventării mîncării la conservă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?