X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 941

Cum afectează natura, ecologia și sănătatea omului cîmpiile care ard?

2 apr. 00:30   Diverse
1688

Cîmpiile care ard au un impact semnificativ asupra naturii, ecologiei și sănătății omului, deoarece, ca urmare a arderii incomplete a 1 tonă de biomasă vegetală, se formează aproximativ 100 kg de substanțe gazoase și volatile - funingine, dioxid de carbon și monoxid de carbon, oxizi de azot și sulf, benzopiren și altele.

Funinginea este un puternic poluant aerosol al atmosferei și un cancerigen periculos pentru oameni. Particulele sale solide au o dimensiune microscopică (mai mică de 5 microni), sînt capabile să pătrundă în sistemul circulator al omului și să aibă un efect toxic asupra organismului. Funinginea provoacă schimbări ireversibile în sistemul respirator, provoacă boli respiratorii și boli de inimă, iar în viitor poate duce la dezvoltarea patologiilor organelor interne și la alte consecințe negative.

Un alt produs al arderii sînt particulele microscopice de carbon, așa-numitul carbon negru. Împreună cu curenții de aer, acestea sînt transportate la sute, iar în anumite condiții meteorologice, chiar și la mii de kilometri.

De exemplu, carbonul negru adus din regiunile sudice este unul dintre principalele motive a topirii accelerate a suprafeței de gheață arctică și a ghețarilor ca urmare a întunecării suprafeței lor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав