COVID-19 în MOLDOVA

Cum acționează soarele asupra pielii și părului

Cum acționează soarele asupra pielii și părului

Ai observat că soarele acționează diferit asupra pielii și a părului tău? Adică, în timp ce pielea se bronzează, părul se decolorează.

Deși razele ultraviolete ale soarelui deteriorează atît părul, cît și pielea unei persoane, este curios cum fiecare reacționează diferit la acest atac dur, mai ales pentru că ambele se bazează pe un polimer pigmentat, denumit melanină, pentru protecție, transmiteRealitatea.net.

Melanina este o substanță esențială pentru că ea absoarbe și risipește razele ultraviolete, ținîndu-le departe de ADN-ul fragil al celulelor tale. Dar, în urma unei expuneri de lungă durată, ea se degradează și își pierde culoarea.


Cum acționează soarele asupra părului tău

În cazul părului, acest lucru poate fi observat prin decolorarea podoabei capilare. Iar, pentru că celulele care alcătuiesc firul de păr sînt moarte (fiind compuse doar din lipide, apă, pigmenți și proteine), șuvițele decolorate vor rămîne în acest stadiu de degradare pînă în momentul în care părul va crește și le va înlocui.

Cum acționează soarele asupra pielii tale

Lucrurile se manifestă puțin diferit în cazul celulelor pielii. Acestea sînt vii, ele pot reacționa și se pot adapta la expunerile cu raze UV.

Atunci cînd soarele lovește pielea, corpul emite un hormon care formează legături cu celulele care dau naștere melaninei, determinînd sporirea protecției.

Acest pigment va popula apoi straturile inferioare ale epidermei și va deveni mai închis la culoare odată ce se va dispersa în straturile superioare ale pielii, lucru care cauzează bronzul.

Astfel, deși corpul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva razelor ultraviolete, expunerea îndelungată la soare poate deteriora ADN-ul celulelor din epidermă, iar acest lucru te poate pune sub riscul dezvoltării cancerului de piele.

Bronzul și arsurile nu fac decît să multiplice aceste riscuri. Așa că dacă plănuiești să petreci un timp îndelungat sub razele soarelui, crema de protecție solară nu ar trebui să-ți lipsească din geantă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load