X 

Cultivatorii de cereale și procesatorii agricoli din Bulgaria pun capăt protestelor

20 sep. 17:33   Diverse
1987 0

Cultivatorii de cereale și procesatorii agricoli bulgari au pus capăt protestelor lor de două zile la nivel național. Demonstrațiile au fost provocate de ridicarea interdicției asupra importurilor de alimente ucrainene de către Parlamentul bulgar pe 14 septembrie, transmite BTA.

Comitetul de inițiativă al protestelor a avut o întîlnire cu reprezentanții Guvernului la Consiliul de miniștri, la care cele două părți au convenit să semneze un memorandum privind cele cinci cereri ridicate de protestatari. Fermierii cer două termene în Acordul cu Guvernul pentru a-l semna, transmite moldpres.

Primul termen se referă la a patra cerere pe care fermierii care protestează au ridicat-o Adunării Naționale, Consiliului de miniștri și președintelui. Comitetul de inițiativă insistă ca ajutorul de minim 71 de milioane de leva să fie distribuit în părți egale producătorilor de struguri, cartofi, zmeură, plante cultivate în sere și tutun, crescătorilor de animale și apicultorilor pînă la sfîrșitul lunii septembrie.

Al doilea termen se referă la cea de-a doua cerere - vor plata către producătorii agricoli, pînă la 30 septembrie, a sumei totale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina, casarea plafonului sprijinului financiar și plata imediată a ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi au fost distruse în întregime de dezastre.

Președintele Asociației Naționale a producătorilor de cereale, Ilia Prodanov, care face parte din comitetul de inițiativă al protestelor, a declarat: "Cererea noastră este ca banii să fie plătiți pînă la 30 septembrie, în timp ce propunerea guvernului este să plătească suma totală de pînă la 213 milioane de leva pînă la 6 octombrie".


Miercuri, la începutul reuniunii Consiliului de miniștri, prim-ministrul Nikolay Denkov a declarat că guvernul a arătat cum va continua să lucreze în viitor - "prin angajamente concrete pe care le poate îndeplini și căutînd cele mai bune soluții la probleme prin negocieri". Potrivit premierului, angajamentele asumate de Guvern urmează să fie conturate ca documente, care vor fi semnate de reprezentanții guvernului, astfel încît să fie clar cine le va pune în aplicare.

Denkov a mai spus că, la ședința de guvern de miercuri, Cabinetul a oferit fermierilor 63 de milioane de leva suplimentare. Procedurile de primire a fondurilor vor fi facilitate astfel încît banii să ajungă la fermieri cît mai curînd posibil. Cabinetul lucrează, de asemenea, pentru a rezolva problema importului de floarea-soarelui din Ucraina. Nu vor exista importuri de floarea soarelui din Ucraina decît dacă cantitatea este reglementată de o cotă, a declarat Denkov.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?