Criză de profesori în Elveția. În cantonul Berna sînt angajați chiar și fără diplomă

10 apr. 22:30   Diverse
2894 0

Să fii profesor înseamnă de multe ori un loc de muncă nu foarte bine plătit.

Nu-i de mirare, așadar, că Europa se confruntă cu o lipsă de cadre didactice calificate. Elveția a căutat noi modalități de a ocupa posturile vacante. Multe școli au angajat oameni fără o completă calificare profesională, precum și persoane care își schimbă cariera. O abordare care ajută într-o anumită măsură. Dar multe asociații de profesori o privesc cu un ochi critic. Este o chestiune ce ridică întrebări privind calitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun profesor.

Rolf Possel, directorul unei școli, face naveta timp de o oră pînă la școala din Wengen. Mulți dintre profesorii lui sunt în aceeași situație. E destul de greu să găsești cadre didactice în îndepărtata localitate Lauterbrunnental.

Rolf Possel, directorul școlii din Lauterbrunnental: „Municipiul nostru are singurele două școli din cantonul Berna care nu sînt accesibile pe șosea, ci doar cu mijloacele de transport în comun. De acolo se poate vedea Mürren, unde se poate ajunge doar cu telecabina. Pentru a ajunge la Wengen, trebuie să mergeți pe calea ferată cu cremalieră."

Wengen a trebuit să fie creativ pentru a face față lipsei de profesori. Sylviane Mathys e din sat, dar nu e profesoară calificată. În vîrstă de 56 de ani, Sylviane a studiat turismul și a lucrat în hoteluri. Apoi, în urmă cu nouă ani, a preluat un grup de joacă pentru copii mici în cadrul școlii. Acum lucrează ca profesoară la o clasă pentru elevi cu vîrste cuprinse între patru și opt ani. Pentru ea, e o slujbă de vis.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?