Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Creșterile prețurilor la alimente în șapte țări europene au atins maxime istorice

17 mai. 2023,, 16:45   Externe
2645 1

Șapte țări europene, printre care Marea Britanie, Germania și Franța, s-au confruntat în martie cu cea mai mare inflație anuală a alimentelor din istoria modernă, Rusia înregistrînd cea mai mică creștere a prețurilor, de doar 2,4%, dintre toate statele europene, potrivit calculelor RIA Novosti.

Slovacia (28,2%), Polonia (24%), Germania (21,2%), Marea Britanie (19,2%), Belgia (18%), Franța (15,9%) și Luxemburg (13,3%) au înregistrat maximele istorice în martie. Dintre aceste țări, inflația a accelerat cel mai puternic în Franța, cu un coeficient de 5,5 din martie 2022. În același timp, aceasta a crescut de peste trei ori în Germania, Belgia, Marea Britanie și Luxemburg și de peste două ori în Slovacia și Polonia.

Cu toate acestea, creșterea maximă a prețurilor la alimente la începutul primăverii a fost observată în Ungaria și s-a ridicat la aproape 45%. Slovacia se află pe locul al doilea, iar Lituania, cu 27,6%, se află pe locul al treilea. Locul al patrulea este ocupat de Ucraina (26,8%), iar pe locul al cincilea este urmată de Serbia (25,4%).

Inflația alimentară de peste 20% în luna martie a fost înregistrată în alte nouă țări: Estonia, Letonia, Polonia, Cehia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Germania și Bulgaria. Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% în 21 de țări, printre care Suedia, Portugalia, Finlanda, Austria, Grecia și Italia.

Cele mai mici rate ale inflației alimentare au fost observate în Norvegia (8,6%), Cipru (7,1%) și Elveția (6,3%). În Rusia, rata de creștere a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice a fost de 2,4%.


Pe parcursul anului, rata de creștere a prețurilor la alimente a crescut în 35 de țări și a scăzut în cinci țări. Cea mai mare scădere pe parcursul anului a avut loc în Rusia (-17,2 puncte procentuale), Belarus (-6,4 puncte procentuale) și Moldova (-5,4 puncte procentuale).

Studiul a fost realizat de RIA Novosti pe baza datelor de la serviciile naționale de statistică din 40 de țări europene care au dezvăluit datele pentru luna martie pînă la jumătatea lunii mai. Indicatorul inflației alimentare ia în calcul modificările prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice.

5
1
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?