COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Creierul femeilor îmbătrînește mai lent decît cel al bărbaților

Creierul femeilor îmbătrînește mai lent decît cel al bărbaților

Creierul femeii se maturizează mai greu decît al bărbatului, după cum arată un studiu neurologic american. Totul ține de biochimia creierului care diferă la om în funcție de sex.

Nu este vorba de o maturizare emoțională sau de gîndire, ci mai degrabă de structura creierului. După cum știi, pe măsură de înaintezi în vîrstă, creierul tău îmbătrînește și el. Dar, dacă ești femeie, creierul tău va fi, din punctul de vedere al metabolismului, mai tînăr cu trei ani decît cel al unui bărbat de aceeași vîrstă cu tine.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat în cadrul Universității Școala de Medicină din St. Louis (din Washington). Rezultatele analizelor au fost publicate pe 4 februarie în Proceedings of the National Academy of Sciences.


Studiul are ca scop analizarea efectelor pe care le are îmbătrînirea, cum ar fi creșterea vulnerabilității creierului uman în fața bolilor neurodegenerative. Și, s-a observat acum că nu doar bătrînețea e un factor, ci și sexul fiecărui individ.

Creierul are nevoie de zahăr ca să funcționeze corect (nu neapărat cel din prăjituri), dar modul în care creierul îl folosește, se schimbă odată cu vîrsta. Procesul prin care creierul sintetizează zahărul pentru a crește și apoi a se maturiza se numește glicoliză anaerobă. Este un proces continuu, de la naștere și pînă în ultimii ani de bătrînețe, dar variază de la o perioadă a vieții la alta – infantilitate, copilărie, adolescență, maturizare, îmbătrînire.

Glicoliza influențează și metabolismul uman, iar el scade pe măsură ce îmbătrînești. Totuși, variază și în funcție de sex. Metabolismul femeilor tinde să facă față mai bine în lupta cu timpul decît cel al bărbaților.

Medicii Manu Goyal, Marcus Raichle și Edith L. Wolff au analizat creierele a 205 persoane (84 de bărbați și 121 de femei), de diferite vîrste. Au fost studiat fluxul de oxigen și de glucoză din creierul fiecărui individ.

Acestor date le-au fost adăugate niște algoritmi care au arătat că creierul femeilor este, în medie, mai tînăr cu 3,8 ani decît cel al bărbaților. Desigur, au fost comparate persoane de sex opus de aceeași vîrstă. Această diferență a fost detectată chiar și la fetele de 20 de ani sau mai mari de-atît. Secretul constă în metabolismul creierului femeii care diferă de cel al bărbatului, dar oamenii de știință nu găsit încă explicația pentru care se întîmplă asta.

„Nu creierul bărbaților are o vîrstă mai înaintată – ei încep să se maturizeze cu aproximativ trei ani mai repede decît femeile, iar procesul persistă pe tot parcursul vieții. Cred că din acest motiv femeile nu au parte de un declin cognitiv odată cu vîrsta, deoarece creierul lor este, efectiv, mai tînăr. Lucrăm la un studiu prin care să demonstrăm asta”, a declarat Goyal, care este și profesor asistent de neurologie și de neuroștiințe.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load