X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

COVID-19: alcoolul nu este o soluție, ci un factor agravant

23 oct. 2020,, 20:00   Externe
7400 0

Pandemia COVID-19 a dat naștere unui șir întreg al dezinformărilor, inclusiv în privința consumului de alcool și „asigurarea dezinfecției” cavității bucale pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, transmite sanoteca.md.

Cu toate acestea, alcoolul este un factor-cheie care determină apariția unor forme mai grave ale bolii prin slăbirea generală a sistemului imun. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut îndemnuri constante către populație de a limita sau a evita consumul alcoolului pe timp de pandemie. Află în continuare care sunt argumentele autorităților.

Cel mai important mesaj: În niciun caz consumul de alcool nu te protejează de COVID-19 și nu previne infectarea cu noul coronavirus

Date generale despre alcool și corpul tău

Alcoolul etilic (etanolul) este substanța care se regăsește în băuturile alcoolice și este responsabilă pentru majoritatea daunelor consumului acestuia, indiferent de forma pentru care se optează – vin, bere, tărie sau orice altceva.


Din păcate, alte substanțe pot fi adăugate în băuturile alcoolice pentru a le accentua mirosul. De obicei, acest fapt se realizează într-un mod ilegal. De asemenea, aceste tipuri de substanțe pot fi regăsite și în alte produse care nu sunt destinate consumului intern, precum dezinfectantul pentru mîini.

Substanțele precum metanolul sunt deosebit de toxice pentru oameni, putând cauza orbire și probleme renale. Potrivit rapoartelor mass-media, consumul exagerat al acestor băuturi a fost deja atestat în unele regiuni din cauza credinței false și înșelătoare că acestea pot asigura protecția împotriva COVID-19.

De fapt, iată cum acționează alcoolul asupra corpului tău:

- Alcoolul are efecte de lungă și de scurtă durată aproape asupra fiecărui organ din corpul tău. De fapt, evidențele sugerează că nu există vreo „limită sigură” de consum a alcoolului, iar riscurile cresc odată cu fiecare doză de alcool consumată;

- Consumul de alcool reduce rezistența organismului la infecții și abilitatea acestuia de a lupta cu ele;

- Chiar și în cantități mici alcoolul poate provoca diferite tipuri de cancer;

- Alcoolul alterează gândurile, judecata, luarea deciziilor și comportamentul. De asemenea, acesta este un factor de risc pentru nașteri premature, dacă este consumat pe parcursul sarcinii;

- Consumul de alcool mărește riscul, severitatea și frecvența violenței interpersonale, fie că este cea în cuplu, sexuală, între tineri, vîrstnici și împotriva copiilor;

- Alcoolul mărește probabilitatea traumatismelor rutiere, de înec și cădere de la înălțime;

- Consumul exagerat de alcool mărește riscul apariției sindromului de detresă respiratorie (ARDS), una dintre cele mai severe complicații ale COVID-19.

Află care sunt semnele abuzului de alcool.

Cele mai frecvente mituri despre consumul alcoolului în contextul COVID-19

#1 Alcoolul distruge virusul care provoacă COVID-19

Adevăr: Alcoolul nu poate ucide noul coronavirus, iar consumul acestuia poate, de fapt, mări riscul pentru sănătate, dacă persoana este infectată de virus. Alcoolul la o concentrație minimă de 60% funcționează în calitate de dezinfectant pentru piele, însă nu are asemenea efecte atunci când este consumat intern.

#2 Consumul de alcool distruge virusul din aerul inhalat

Adevăr: De fapt, alcoolul nu poate distruge virusul din aerul inhalat, nu va dezinfecta gura și gâtul și nu îți va oferi niciun tip de protecție împotriva COVID-19.

#3 Alcoolul stimulează imunitatea și mărește rezistența față de virus

Adevăr: Alcoolul manifestă efecte distructive asupra sistemului imun și nu îl poate întări sub nicio formă.

Alcoolul în contextul pandemiei COVID-19: recomandările autorităților

- Evită consumul alcoolului pentru a nu-ți slăbi sistemul imun și a nu risca sănătatea celor din jur;

- Fii treaz pentru a rămîne vigilent, a acționa rapid și a lua deciziile corecte pentru tine și cei din jurul tău;

- În cazul în care servești alcool, strădui-te să nu întreci norma și să eviți intoxicația;

- Evită consumul alcoolului alături de fumat sau viceversa – aceste comportamente de risc sunt asociate cu o progresie mai gravă a COVID-19. De asemenea, reține că fumatul este deosebit de periculos în spațiile închise, în special pentru ceilalți membri ai familiei. Evită să fumezi acasă.

- Asigură-te că adolescenții și copiii din casă nu au acces la alcool și nu le demonstra exemplu de consum al acestuia;

- Discută cu cei mai mici riscurile consumului de alcool, asemeni încălcării distanței sociale și a carantinei sau autoizolării la domiciliu impusă de autorități, fapt ce poate înrăutăți și mai mult situația pandemică;

- Monitorizează timpul petrecut de copii și adolescenți în fața ecranelor dispozitivelor electronice, deoarece acestea sînt sursa principală a dezinformării;
- Nu amesteca în niciun caz alcoolul cu medicamentele, suplimentele și alte preparate comercializate fără prescripție medicală, întrucât acestea pot înrăutăți acțiunea alcoolului asupra organismului.

- Niciodată nu combina alcoolul cu medicamentele care acționează asupra sistemului nervos, precum analgezicele, somniferele și antidepresivele, întrucât în urma interacțiunii acestora poate apare insuficiența hepatică sau alte afecțiuni severe.

Consumul de alcool în timpul autoizolării la domiciliu sau a carantinei

În cazul infectării cu noul coronavirus și tratamentul la domiciliu OMS recomandă abordarea unei alimentații echilibrate, variate, bogate în antioxidanți și renunțarea la alcool. Acesta nu trebuie să se regăsească în lista cumpărăturilor alimentare prioritare în această perioadă. Este foarte important să îți investești timpul, banii și să îți orientezi eforturile spre întărirea sistemului imun.

Alcoolul nu te ajută să faci față stresului, anxietății și depresiei pe timp de pandemie. De fapt, acesta poate accentua stările negative și genera violență în familie. În schimbul consumului alcoolului în singurătate încearcă să te afli mai mult timp în spațiile deschise, să faci efort fizic, întrucît aceasta este cea mai bună modalitate de a petrece carantina.

Evită consumul abuziv de alcool acasă și nu oferi în acest mod un exemplu negativ copiilor tăi.

Alcoolul și singurătatea se pot cupla într-un mod negativ generînd gînduri și comportament suicidal. În cazul apariției acestora nu ezita să apelezi autoritățile din domeniu din țara ta.

Din cauza comportamentului violent generat de alcool tot mai multe familii se confruntă cu această problemă. Asigură-te că ai unde să te izolezi în cazul apariției acestui fenomen, solicită ajutor și apelează după suport la autoritățile competente.

Reține! Alcoolul este cea mai nepotrivită soluție în contextul pandemiei actuale. Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?