X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Coralii din Marea Mediterană au început să renască

11 oct. 2019,, 20:30   Externe
3767 0

Oamenii de ştiinţă au găsit pentru prima dată, în largul coastelor spaniole din Marea Mediterană, corali care au reînceput să crească după ce specialiştii în oceanologie i-au crezut morţi în urma unui val de căldură, oferind astfel o rază de speranţă pentru barierele de corali din lumea întreagă, grav afectate de schimbările climatice, informează AFP.


Descoperirea a fost făcută cu ocazia unor expediţii marine efectuate în proximitatea insulelor spaniole Columbretes, de Diego Kersting şi Cristina Linares, cercetători la Universitatea Liberă din Berlin şi la Universitatea Barcelona. Studiul lor a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

Din 2002, cei doi cercetători au monitorizat 243 de colonii din specia de corali Cladocora caespitosa şi au documentat cu rigurozitate mortalitatea coralilor provocată de încălzirea climei şi a apei marine, scrie agerpres.ro.

"Într-o zi, am început să vedem polipi vii în acele colonii, pe care le credeam complet moarte", a explicat Diego Kersting. "A fost o mare surpriză", a adăugat el.

Coloniile de corali sînt constituite din vieţuitoare marine minuscule, denumite polipi, care secretă un exoschelet din carbonat de calciu (calcar).

Valurile de căldură ucid aceste vieţuitoare marine, fie pur şi simplu printr-un exces de căldură, fie prin ejectarea din organismele lor a unor specii de alge care le procură nutrimentele necesare vieţii; acest fenomen este cunoscut sub denumirea de "albirea coralilor".

Un sfert din coloniile de corali din jurul insulelor Columbretes au murit din cauza caniculei din anul 2003.

Timpul este numărat

Însă cercetătorii au descoperit că în cazul a 38% dintre coloniile afectate, polipii şi-au dezvoltat în realitate o anumită strategie de supravieţuire: ei s-au micşorat, şi-au abandonat fostele exoschelete şi, într-o perioadă de mai mulţi ani, au dezvoltat exoschelete noi.

Pentru a fi siguri că era vorba despre aceleaşi vieţuitoare marine care au "renăscut", şi nu despre indivizi noi, autorii studiului au modelat în 3D fostele exoschelete şi au confirmat că acestea erau legate de noi structuri coraliere.

Acest proces de "reîntinerire" fusese observat în trecut într-o manieră indirectă, în straturi de fosile, dar niciodată în direct, în colonii de corali vii.

Potrivit lui Diego Kersting, oamenii de ştiinţă speră că acelaşi fenomen să se producă şi în alte regiuni ale lumii, mai ales în Marea Barieră de Corali din Australia. Însă acest lucru nu a fost observat până în prezent.

"Este în mod categoric o veste bună, dar problema este că aceste valuri de căldură marină se produc de acum înainte în Marea Mediterană şi peste tot în lume în toate verile sau la fiecare doi ani", a explicat acelaşi cercetător.

Întrucât coralii au un ritm de creştere foarte lent, de ordinul a trei milimetri pe an, "dacă avem astfel de valuri de căldură în toate verile, şi de fiecare dată între 10% şi 15% dintre colonii sunt ucise, ne dăm seama foarte bine că această soluţie nu va fi una durabilă".

"Coralii au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să oprim încălzirea climei, altfel acest proces (de renaştere a coralilor, n.r.) nu va fi suficient", a adăugat coautorul studiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?