Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Continuă scăderea prețurilor petrolului

23 iun. 10:10   Diverse
1422

Joi, 23 iunie, prețul petroluluia continuat să scadă, reducîndu-se cu peste 2%. Investitorii au reevaluat riscurile de recesiune și au alimentat cererea pe măsură ce ratele dobînzilor cresc în marile economii, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Cotațiile futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 2,3%, pînă la 109,22 dolari pe baril. Futures pentru țițeiul WTI au scăzut cu 2,7%, pînă la 103,46 dolari pe baril. Ambele contracte au scăzut cu aproximativ 3% în sesiunea precedentă. Acum ele sînt la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii mai.

Risc de recesiune

Investitorii continuă să evalueze pe cît de îngrijorați ar trebui să fie fatorită faptului că băncile centrale ar putea împinge economia globală în recesiune, în timp ce încearcă să reducă inflația prin creșterea ratelor dobînzilor.

„Piețele petroliere au rămas sub presiune, deoarece investitorii s-au îngrijorat că ratele mai mari din SUA ar opri redresarea economică și ar reduce cererea de combustibil”, a declarat Kazuhiko Saito, analist șef la Fujitomi Securities Co Ltd.


„Fondurile speculative americane și europene își vînd pozițiile înainte de sfîrșitul celui de-al doilea trimestru, ceea ce răcește și sentimentul investitorilor”, a spus el, prezicînd că WTI ar putea scădea sub 100 de dolari pe baril înainte de sărbătoarea de 4 iulie în SUA.

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat miercuri că banca centrală nu încearcă să declanșeze o recesiune pentru a opri inflația, ci este pe deplin angajată să controleze prețurile, chiar dacă ar putea duce la o recesiune economică.

Analiștii de la Haitong Futures scriu: „Cu mai multe date care arată că sancțiunile au un impact mai mic asupra ofertei de petrol rusești decît credeau majoritatea oamenilor, oferta ar putea crește mai mult decît se aștepta în viitorul apropiat”.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este în proces de redirecționare a comerțului și a exporturilor de petrol către economiile emergente din grupul BRICS, în urma sancțiunilor occidentale după invazia sa în Ucraina.

Importurile de țiței în China din Rusia au crescut în luna mai cu 55% față de anul trecut și au atins un nivel record.

Planul fiscal Biden

Între timp, președintele american Joe Biden a cerut Congresului să adopte o suspendare de trei luni a taxei federale pe benzină pentru a ajuta la combaterea prețurilor record la gaze și pentru a oferi ajutor temporar familiilor americane în această vară.

„Veștile au crescut temporar prețul produselor petroliere, dar ulterior s-a simțit că, chiar dacă taxa pe benzină ar fi suspendată, prețurile cu amănuntul vor rămîne ridicate, ceea ce va face dificilă stimularea cererii”, a spus Saito de la Fujitomi.

Vă amintim că prețurile petrolului au scăzut cu peste 4 dolari pe 22 iunie. Petrolul devine mai ieftin pe fondul efortului președintelui american Joe Biden de a reduce prețurile vertiginoase la carburanți și a presiunii asupra marilor companii energetice ale națiunii pentru a ajuta șoferii să atenueze problemele în timpul consumului maxim de vară

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав