X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Consumul regulat de cafea poate reduce riscul diabetului de tip 2

7 mai. 2018,, 02:02   Externe
3401 0

O analiză a 30 de studii sugerează că un consum regulat de cafea reduce riscul apariţiei de diabet de tip 2 cu aproximativ 30%.

O nouă analiză a examinat o serie de studii ştiinţifice, bazate pe o populaţie totală de aproximativ 1,2 milioane de participanţi, pentru o mai bună înţelegere a modului în care consumul de cafea afectează dezvoltarea diabetului de tip 2 şi a complicaţiilor asociate acestuia.
Lucrarea “Consumul de cafea şi riscul redus de apariţie a diabetului de tip 2: o trecere în revistă sistematică bazată pe meta-analiză”(1), realizată de Prof. Conf. Mattias Carlström şi Susanna Larsson (2), a descoperit o serie de dovezi cuprinse în 30 de studii care indică faptul că prin consumul de cafea se reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 cu aproximativ 30%.

Analiza a relevat că atît cafeaua cu cafeină, cît şi cea decafeinizată contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2. Această asociere depinde de doză: riscul de diabet de tip 2 scade cu 7% (cafea cu cafeină) şi respectiv 6% (cafea decafeinizată) per ceaşcă de cafea pe zi. Cu toate acestea, reducerea riscului de apariţie a diabetului de tip 2 pare să fie uşor mai importantă în cazul cafelei cu cafeină.

Riscul relativ cumulat pentru diabet de tip 2 era de 0,71 pentru categoria cu cel mai mare consum de cafea (consum mediu de 5 ceşti pe zi) comparativ cu categoria cu cel mai mic consum (consum mediu de 0 ceşti pe zi).

Relaţia dintre consumul de cafea şi diabetul de tip 2 este de interes major, avînd în vedere creşterea incidenţei bolii la nivel mondial. Diabetul de tip 2 este de asemenea asociat mai multor complicaţii adverse, lucru ce conduce la o mai mare răspundere a individului, dar şi a sistemului sanitar.


Autorii au revizuit mecanismele potenţiale de bază care au contribuit la efectele consumului de cafea asupra riscului de diabet de tip 2. Aceste mecanisme potenţiale includ proprietăţile antioxidante ale cafelei, avînd în vedere că stresul oxidativ a fost asociat mai multor efecte adverse asupra funcţiilor cardiovasculare, metabolice şi renale.

S-a demonstrat că aportul mai mare şi pe termen lung de cafea poate reduce stresul oxidativ asociat diabetului de tip 2. De asemenea, mai multe studii au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatorii: inflamaţia cronică de grad redus a fost asociată unor boli cardiovasculare şi metabolice, precum diabetul de tip 2.

Autorii lucrării remarcă faptul că sînt necesare studii clinice pe termen lung, randomizate şi controlate prin utilizarea unui placebo care să confirme asocierea observată între consumul protector de cafea şi riscul de diabet de tip 2, precum şi pentru a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza acestei relaţii. Avînd în vedere că genotipul unei persoane modifică modul în care aceasta metabolizează cafeina, studiile intervenţionale trebuie să clasifice participanţii în mod corespunzător.

Deşi sînt necesare studii suplimentare, cunoştinţele existente obţinute din studiile epidemiologice subliniază prevenţia diabetului de tip 2 prin aportul sporit de cafea.

Autorii concluzionează că, împreună cu alte schimbări importante ale stilului de viaţă pentru eliminarea mai multor factori de risc, şi cafeaua ar putea oferi oportunităţi terapeutice noi pentru diabetul de tip 2 şi complicaţiile asociate acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?