Comoara din pod! Nici nu bănuiau ce aveau în casă (FOTO)

Comoara din pod! Nici nu bănuiau ce aveau în casă (FOTO)

După ce a zăcut într-un pod timp de decenii, o superbă vază chinezească de porţelan creată pentru împăratul Qianlong (1735-1796) a fost vîndută marţi pentru impresionanta sumă de 16,2 milioane de euro.


Vaza Qianlong, cumpărată de un tînăr ofertant chinez prezent în cameră, a stabilit “recordul absolut pentru o lucrare vîndută la Sotheby’s Paris de la deschiderea pieţei pentru casele de licitaţii străine şi totodată recordul pentru un porţelan vîndut în Franţa”, a indicat casa de licitaţii.


Estimată să se vîndă pentru o sumă cuprinsă între 500.000 şi 700.000 de euro, această piesă rară, aflată în perfectă stare de conservare, prezintă decoruri policrome în care domină tonurile de roz.


Vaza este decorată cu un peisaj mirific, populat de cerbi lopătari şi cocori, în faţa unor stînci peste care curge o cascadă - înconjuraţi de pini şi de piscuri acoperite de ceaţă.


“Această vază este singura cunoscută în lume cu astfel de detalii. Este o operă de artă majoră, este ca şi cum am fi descoperit un Caravaggio’, a subliniat comisarul de licitaţie Olivier Valmier, în timpul prezentării lucrării.


Transportată la Sotheby’s într-o banală cutie de pantofi, vaza a fost achiziţionată în Franţa la finalul secolului al XIX-lea şi păstrată alături de alte “chinezării” în podul casei de la ţară al unei familii care nu o aprecia.


Doar patru vase cu acest tip de peisaj sînt cunoscute că au fost produse în atelierele imperiale. O piesă ca formă şi stil similar, însă fără cocori, este păstrată la Muzeul Guimet din Paris.


Obiectele imperiale din perioada Qianlong sînt în special foarte căutate. Este cazul unui bol de porţelan aparţinînd ″familiei porţelanurilor roz″⁣ care s-a vîndut pentru suma de 30,4 milioane de dolari în luna aprilie anul trecut la Sotheby’s din Hong Kong sau al unui sigiliu imperial din aceeaşi perioadă, care a stabilit un record mondial, fiind achiziţionat cu 21 de milioane de euro în decembrie 2016 la o licitaţie organizată la Paris.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load